Ook van deze auteur zijn/is:

298 - Anno Toen (7)

Nieuwe pagina 1

Kent U hem? Laat ik ‘m toch maar even vorstellen:

Staat hij er niet fier bij? En ook nog okselfris. De commercie heeft ‘m kennelijk nog niet ontdekt voor de deodorantreclame.

In mijn jeugd stond deze figuur die (zo is mij verklaard) de Olympische groet brengt net buiten de hekken van het Stadion links van de grote ingang voor de Marathontribune. Ja, precies zo gekleed. Later is hij binnengezet, je moet mensen niet in de verleiding brengen……..

Typisch zuid, he? In volksbuurten – waar men veel socialer is – waren allang groepjes oudere dames aan het breien geslagen om Jan prettig te laten overwinteren.

’t Is vreems: in die dertiger jaren was er maar beperkt gemengd zwemmen in het Schinkelzwembad, moest je op school je sokken ophalen als ze afzakten maar Jan—met-de-Handjes stond daar toen al zo: net niet in zijn blote togus…………

Jan was voor ons heel nuttig. U ziet die hoge sokkel, die liep door tot de straat. Op kniehoogte stond daar een horizontale krijtstreep en nog een op schouderhoogte. De fanatieke honkballers hebben het al door: Jan (of meer zijn voetstuk) speelde catcher als wij daar honkbalden. Elke bal tussen de krijtstrepen en op de sokkel was “slag”. Ja, Jan-met-de-handjes is een van de weinige standbeelden met ook praktisch nut. Kom daar eens om buiten de Stadionbuurt.

In het Stadion gingen wij o.m naar de voetbalwedstrijden van Blauwwit
Ik herinner me nog dat een ploeg uit Oostenrijk (ik meen Admira, maar ben niet zeker) die deelnamen aan een toernooi en dat die spelers bij het opstellen van de elftallen naast elkaar een identieke groet brachten. Alleen was dat niet als Olympische groet bedoeld, maar………….

Ja, die hadden beter ook buiten het hek kunnen staan om met de honkbal in ’t midden tussen knie en schouder te raken…………


Ben Okker - juni 2014 -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

You have no rights to post comments