Andere Tijden: Hilde Goldberg . . . .

 

uitzending Andere Tijden d.d. 6 mei 2003
Hilde Goldberg keert terug naar de Rivierenbuurt
(bron: www.omroep.nl)

Inleiding

Hilde Goldberg keert terug naar de Rivierenbuurt te Amsterdam waar zij opgroeide temidden van vele joden. Ook bezoekt zij het voormalig kinderdagverblijf waar zij leerling-verzorgster was op de Plantage Middenlaan en de achtertuin van de Hollandsche Schouwburg waar tijdens razzia's opgepakte joden wachtten op hun deportatie naar Bergen-Belsen.

Aan de orde komt o.a.: Goldbergs jeugd in de Rivierenbuurt in Amsterdam; de komst van de eerste Duitse troepen en de eerste anti-joodse maatregelen; de razzia's van 1942 tot 1943; de Hollandsche Schouwburg als verzamelplaats voor opgepakte joden; de crèche tegenover de schouwburg, waar kinderen werden ondergebracht omdat de Duitsers niet tegen het lawaai dat zij maakten konden; het smokkelen van kinderen uit de crèche en het elders onderbrengen van de kinderen o.l.v. Walter Süskind, met medewerking van Amsterdamse studenten; het jodenvrij verklaren van Amsterdam in september 1943; de vlucht van Goldberg naar België in de zomer van 1943; haar frontwerkzaamheden in 1945 toen zij samen met de Britten als hulpverleenster naar Bergen-Belsen vertrok en daar een kinderdagverblijf opzette i.o.v. het American Joint Distribution Committee.

INTERVIEWS hierover met:
- Hilde Goldberg;
- Sieny Cohen-Kattenburg, voormalig crècheleidster;
- Piet Meerburg, oud-student die kinderen uit de crèche smokkelde.

ARCHIEFMATERIAAL (zw/w): (kleur) fragment toespraak Remco Campert in de Nieuwe Kerk te Amsterdam (4 mei 2003); diverse filmfragmenten en foto's van (kinderen in) de Rivierenbuurt; intocht Duitse gemotoriseerde troepen in Amsterdam; Duitsers op een schoolplein; roeiwedstrijd op de Amstel; foto van winkel met 'joden niet gewenscht'-bord; diverse foto's van het kinderdagverblijf op de Plantage Middenlaan; foto's van vertrekkende joden; jeugdfoto's van Goldberg; foto van de achtertuin van de Hollandse Schouwburg met opgepakte joden; enkele foto's van een vondeling die in de crèche werd opgevangen; foto van Walter Süskind; foto's van kinderen met bagage; foto's van het kinderopvangcentrum van Goldberg in Bergen-Belsen; enkele filmfragmenten van frontmedewerkers in Bergen-Belsen.

Klik op de onderstaande link om het programma te bekijken.
Voor het bekijken van deze film is RealPlayer vereist.

 

(bron: www.omroep.nl)

Omhoog