260 - Jac. Hermans, beste werkgever


Ik was bediende bij Jac. Hermans in de Rijnstraat 64 in de periode van ongeveer april 1953 tot eind februari 1954 (en ben toen naar Canada geemigreerd). Ik had toen al een jaar of wat gewerkt in een zelfbedieningszaak in Baarn (“Keurkost”).

Rijnstraat 64 - 1966Ik herinner me meneer Hermans als een uitstekende baas en een uiterst gewiekste zakenman. Hij loerde altijd op koopjes en was niet bang te investeren. Hij woonde drie hoog in dezelfde huizenij als de winkel. 
Woensdag was koopjesdag, en op een van die dagen stond er een vrachtwagen voor de deur met zo’n 100 balen rijst die naar het pakhuis achter de winkel moesten. Dan kon niet door de winkel aangezien die vol was met winkelende klanten. Dus Tjark (ook een bediende) en ik gingen twee trappen op, door het huis, en via trappen acter die huizen weer naar de begaande grond en door een steegje het pakhuis in. 100 balen, elk zo’n 30 kilo! Die balen waren al vlug verkocht tegen een zacht prijsje, ook omdat er veel voormalige Indonesische mensen in die buurt woonden.
Hij heeft me ook eens meegenomen naar een veem langs de haven. Iemand met de sleutel zei, “Voorzichtig naar binnen, dan zul je wat zien.” We gingen dus voorzichtig de deur in, die achter ons sloot, en toen pas deed hij het licht aan. Overal ratten, zo groot als katten! Meneer Hermans was uit op honderden blikken met Belgische doperwten die blijkbaar al wat jaren daar gelegen hadden, de originele importeur blijkbaar falliet. Ook die werden als koopje aangeboden en al vlug verkocht.
Een derde herinnering heeft te maken met pindas. Meneer Hermans kocht een pinda rooster en ik mocht elke Woensdag en Zaterdag pinda’s klaarmaken en verkopen. De geur trok de hele winkel door, en stimuleerde klanten tot kopen, natuurlijk. Ik ben als winkelbediende geemigreerd maar heb nooit meer in een winkel gewerkt. Ben uitgever geworden (na een universitaire opleiding), eerst als vertegenwoordiger en later als (hoofd) redakteur.
Maar Jac. Hermans bleef de beste werkgever in mijn eigen geschiedenis!

Addie (Adrian) Peetoom
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    
Edmonton, Canada

27 december 2013 


Eerder atikel over Jac. Hermans n.a.v. zijn overlijden:


    

You have no rights to post comments

Reacties  

 
# JacSilvester Werring 11-04-2013 23:59
Volgens mij was de eerste supermarkt in de Uiterwaardenstr aat of was dit een kruidenierswink el
 
 
# Jac. HermansSilvester Werring 17-05-2013 17:32
Ik weet nog wel dat in de Uiterwaardenstr aat de broer van Jac. de bedrijfsleider was, een kruidenierswink el met een toonbank. De Avondwinkel naast Jac. heette volgens mij Gerritsen.
 
 
# oudbuurtbewoons terFrancien 07-02-2013 21:30
De winkel van Hermans heette ook niet supermarkt na de eerste verbouwing maar "zelfbediening"
Ik denk ook de eerste in Amsterdam. Want de kranten schreven er veel over.
 
 
# RE: 260 - Jac. Hermans, beste werkgeverPaul Souverein 27-12-2012 11:38
Voor mij (jaargang 1947 Uiterwaardenstr aat) was Jac Hermans met de zaak in de Rijnstraat bij het Victorieplein vooral bekend (en door ons "bezocht") als avondwinkel, er was nog een avondwinkrel verderop in de Rijnstraat (niet van J.Hermans), maar deze was voor ons prima