Sigarenwinkel Bredeveld . . . .

Sigarenhandel Bredeveld sluit na bijna 50 jaar de deuren.

Wanneer ik in de Rivierenbuurt ben ga ik meestal even bij Sigarenwinkel Bredeveld, Maasstraat 89, langs om een pakje sigaretten te kopen, maar ook vooral om even een praatje te maken met tante Lies. Vanmiddag (18 juli 2007) echter trof ik een geblindeerde etalage en een gesloten toegangsdeur aan. Bredeveld was na 50 jaar gesloten en volgens het briefje wat was aangebracht, zou de winkel gesloten blijven. "Wegens gezondheidsredenen" stond er o.a op vermeld. Ik heb niemand kunnen spreken maar hoop dat Lies en Henk het goed maken en van een welverdiende rust kunnen genieten.

Jos

In de serie "winkels uit mijn jeugd" besteden we aandacht aan de nog resterende kleine ondernemers uit de Rivierenbuurt. Winkels waar je naast je boodschappen ook voor een praatje terecht kan en waar nog steeds kwaliteit boven kwantiteit staat.

Sigarenwinkel Bredeveld - Maasstraat 89
Op maandag 30 mei 2004 bezocht ik met oud-Rivierenbuurter Saskia en haar man Jan de Maasstraat en omgeving.
Tijdens onze wandeling stapten we bij sigarenmagazijn Bredeveld naar binnen in de hoop Mevrouw Lies Bredeveld nog aan te treffen. Dit bleek inderdaad het geval, tot vreugde van Saskia. Het werd een bijzonder weerzien. Tante Lies herkende Saskia, na 25 jaar, gelijk en de herinneringen werden uitgewisseld.
Lies en Henk Bredeveld vestigden zich 1957 in de Maastraat om de daar reeds aanwezige sigarenwinkel over te nemen en om een woning te verkrijgen. Ze namen de winkel over van de heer Bouwhuis die de winkel ooit had gekocht met het geld dat hij had verdiend met het pontje over de Amstel.
Het interieur en de sfeer van de winkel is in de loop der tijd overanderd gebleven. Het glas-in-lood boven de etalageruit zorgt voor een bijzondere lichtval in de winkelruimte.
Voor elke klant heeft de vitale tante Lies nog steeds een vriendelijk woord en een lieve glimlach over.
'We hopen dit nog jaren te blijven doen' vertelt ze.

JW

Tante Lies Bredeveld en Sakia Loman - Kalkman, weerzien na 25 jaar

Reactie:

Naam: Fred Kohl
Email: fredkohl@xs4all.nl

Mijn naam is Fred en ik was 5 jaar toen ik in de Biesboschstraat kwam wonen in 1956. Mijn ouders waren straffe rokers en als jongetje moest ik al snel hun pakjes sigaretjes kopen. De sigarenwinkel was altijd tot 7 uur open 's avonds. Ik kwam in het begin bij de sigarenwinkel naast de rijwielstalling in de Maasstraat, maar al snel had ik door dat je bij die mevrouw even verderop twee dropjes kreeg. Ik vond die mevrouw erg lief, ze had haar haar altijd opgestoken en als jochie vond ik dat heel erg artistiek. Nooit geweten dat ze Lies heette. Een aantal jaar geleden was ik weer eens terug in de winkel. Ik vond het een schok om al die blote blaadjes te zien. In mijn jeugd in de jaren 50 was dat ondenkbaar. Ik denk dat het voor Lies een grote schok was om dat soort bladen op te nemen in haar assortiment. De zaak moest rendabel blijven. Toch heel fijn om te weten dat die winkel er nog steeds is. Dank je Lies voor al die dropjes, ik vergeet dat nooit meer.