De stichting Geheugen van Plan Zuid

<< hoofdmenu

Het bestuur en doelstellingen van stichting Geheugen van Plan Zuid

Share |

JOS WIERSEMA - [initiatiefnemer en penningmeester]
Werd in 1952 in Amsterdam geboren en zijn jeugd van 1954 tot 1973 in de Rivierenbuurt doorgebracht. Hij heeft zijn middelbare schoolopleiding voltooid en ging in 1972 naar de politieschool. In 1973 ging hij als algemeen opsporingsambtenaar werken bij de Gemeentepolitie Amsterdam (tegenwoordig Regiopolitie Amsterdam Amstelland).
In 2005 heeft hij deze baan verruild om zich o.a. te gaan richten op de voortzetting van diverse door hem opgezette webprojecten zoals het Geheugen Plan Zuid en het Geheugen van de Amsterdamse tram. (

Lees ook zijn bijdrage voor deze website >>

e-mail: info@geheugenvanplanzuid.nl

MICK HOFF - [webredacteur]
Mick Hoff (1957) heeft na een lange periode voor de Amsterdamse politie te hebben gewerkt in 2004 de keuze gemaakt om een eigen bedrijf te beginnen. Na drie jaar van zelfstandigheid is hij als projectmanager en adviseur aangetrokken door diverse overheidsdiensten in het zuiden van Nederland. Zijn specialisme en onderwerpen betreffen het binnen deze diensten toepasbaar maken van data mining als onderzoeksmethodologie.
e-mail: redacteur@geheugenvanplanzuid.nl

HANS VAN ACHTERBERG - [voorzitter]
Hans van Achterberg is werkzaam in onderzoek, marketing en consultancy. Hij heeft een brede culturele belangstelling en is zeer geïnteresseerd in geschiedenis en sociale verbanden. Hij heeft een economisch sociologische studie achtergrond.

WINA SWART - [secretaris]
Is geboren in Amsterdam-Noord op 01-11-1947. Tijdens haar jeugd zei men haar telkens: ‘Amsterdam-Noord hoort niet bij Amsterdam’. Ook hoorde ze verhalen over het veronderstelde a-sociale gedrag van de bewoners van dit stadsdeel. Eens vertelde iemand haar zelfs dat hij van zijn ouders niet naar Noord mocht omdat het daar gevaarlijk zou zijn. Als kind vond ze dergelijke uitspraken cryptisch en besteedde er geen aandacht aan, maar toen ze opgroeide wilde ze die onderzoeken. Daarom besloot ze als afstudeerscriptie van een lerarenopleiding iets te schrijven over Amsterdam-Noord.
Hieruit volgden drie boeken over dit stadsdeel (onder de naam Wil Swart). Later verhuisde ze naar de Rivierenbuurt en schreef daar nog vijf boeken over onderwerpen die Amsterdam betreffen. Zeer tot haar genoegen woont ze - al zevenentwintig jaar - in de Rivierenbuurt. Ze houdt van deze buurt. Van de brede, ruime lanen; van de architectuur; van de beelden en ornamenten èn van de rust die dit stadsdeel uitstraalt. Studeren en schrijven zijn haar hobby’s. Een jaar of vier geleden voltooide ze een opleiding Gewichtsconsulent en onlangs startte ze met een studie Theologie.
Daarnaast besteedt ze graag tijd aan Het Geheugen van Plan-Zuid.

Lees ook haar ingezonden bijdrage voor deze website >>

Stichting Geheugen van Plan Zuid stelt zich ten doel:

Zes jaar geleden heeft Jos Wiersema de website www.zuidelijkewandelweg.nl opgericht. Deze website gaat over het verleden en heden van de Amsterdamse Rivierenbuurt. Inmiddels hebben ruim  200 (oud)bewoners meer dan 430 verhalen ingezonden.
Omdat de Rivierenbuurt deel uitmaakt van het voormalig Plan Zuid is besloten om ook de wijken Apollobuurt, Stadionbuurt, Diamantbuurt en de Nieuwe Pijp in de website op te nemen. Deze buurten komen qua architectuur (Amsterdamse School) en verleden overeen met de Rivierenbuurt. Wiersema heeft daartoe onlangs de stichting Geheugen van Plan Zuid in het leven geroepen en hoopt daarmee dat ook de (oud)bewoners van deze buurten verhalen en foto’s gaan insturen. De stichting stelt zich voorts ten doel de geschiedenis van Plan Zuid, zowel op gebied van kunst, architectuur, stedenbouw en in het bijzonder met betrekking tot de gebeurtenissen van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog te onderzoeken en onder de aandacht te brengen. Hiermee wil de stichting een platform zijn voor een ieder die zich bezig houdt met of geïnteresseerd is in Plan Zuid. De website is te vinden op www.geheugenvanplanzuid.nl en wordt mondeling ingeleid door oud DJ Tom Mulder en is voorzien van een gedicht van de schrijver/dichter Paul Gellings.

Wilt u de stichting ook steunen?? >>

De Stichting is niet BTW-plichtig en ingeschreven onder KvK-nummer: 34360852 -