Huwelijk van Jim de Zwarte en Roza Wertheim

Het korte huwelijk van Jim (Abraham) de Zwarte en Roza Wertheim
Jos Wiersema

"Het Huwelijk van Jim de Zwarte en Roza Wertheim" Fragmenten van de amateurfilm van het Joods Historisch Museum en met toestemming geplaatst op deze website. Deze beelden zijn ook te zien op DVD-serie "Herinneringen aan Joods Nederland" uitgegeven door Beeld en Geluid.

Het huwelijk van Jim en Roza was slechts een kort leven beschoren, want de 22 jarige Roza wordt op 15 december 1942 in Auschwitz vermoord en haar man, bontwerker Jim (1916), wordt omgebracht op 28 februari 1943 - ook in Auschwitz.

Roza de Zwarte-Wertheim
Amsterdam, 13 maart 1920
Auschwitz, 15 december 1942

Abraham de Zwarte
Amsterdam, 13 oktober 1916
Auschwitz, 28 februari 1943

Reactie op dit artikel:

Francien

Deze korte film gemaakt in de straat waar ik toen woonde laat heel even ook wat buurkinderen zien. Ik herken gezichten maar weet geen namen. Probeer anderen attent te maken om te kijken. Heb n.l. door deze site contacten met oud-bewoners van de Waverstraat.

Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina? tekent u dan ons gastenboek even >>