Hongerwinteronderzoek . . . .

Lees ook: Hongerwinter eist alsnog zijn tol

Citaten van verhalen uit Zuidelijke Wandelweg gepubliceerd bij Hongerwinter Onderzoek

HET HARTINFARCT BEGINT IN DE BAARMOEDER
Lessen uit 10 jaar Hongerwinter Onderzoek

Het Hongerwinter Onderzoek is een onderzoek naar de gezondheid van mannen en vrouwen die zijn geboren in de periode van november 1943 tot en met februari 1947 in het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam. Dit onderzoek is letterlijk uniek in de wereld.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdelingen Klinische Epidemiologie en Biostatistiek, Gynaecologie en Verloskunde en Interne Geneeskunde van het Academisch Medisch Centrum (AMC), in samenwerking met de MRC Environmental Epidemiology Unit van de University of Southampton, UK.

De Hongerwinter 1944 - 1945 had grote gevolgen voor de groep mensen die zich in de buik van hun moeder bevond ten tijde van deze verschikkelijke hongersnood. Het Hongerwinter Onderzoek van het AMC laat zien dat deze groep mensen vaker hart- en vaatziekten, suikerziekte en borstkanker krijgt. Niet alleen het hartinfarct, maar ook andere aandoeningen onstaan dus al in de baarmoeder. Goede voeding tijdens de zwangerschap legt de basis voor een betere gezondheid van toekomstige generaties.

U zult zich afvragen of is dit nog wel relevant voor de website zuidelijkewandelweg.nl?
Welnu, in september 2006 werd de redactie van deze website gebeld door onderzoekster drs. Rebecca Painter van de Afdeling Klinische Epidemiologie en Biostatistiek van het AMC, met een verzoek. Zij had de verhalen over de hongerwinter op deze website gelezen en wilde hiervan gebruik maken voor publicatie in het boekje deelnemers Hongerwinter Onderzoek.

Meer over het Hongerwinter Onderzoek kunt u lezen op www.hongerwinter.nl

Onderstaande inzenders van verhalen op deze website hiertoe verleenden hun medewerking.

Voorts zijn enkele afbeeldingen van Ruud Jansen overgenomen uit: Tastbare herinneringen.

Enkele uit Zuidelijke Wandelweg gepublicieerde citaten:

Gedurende de hongerwinter werden mijn broer Frits en ik uitbesteed. Frits zat in Groningen en ik in Wolvega (Friesland). Ik kan me herinneren dat ik werd opgehaald na drie maanden en voor het eerst een stukje wit brood kreeg met echte boter er op. Niets heeft ooit zo lekker gesmaakt!!!

Olga Aldersebaes-Braakensiek, USA, 25 november 2004

Over eten halen bij de gaarkeuken: "(...) Als je dan eenmaal binnengelaten werd, wist ik precies waar ik moest zijn, bij bijna lege gamellen (= vuilnisbakken, weliswaar nieuw). Daar was het eten altijd het dikste! Bij een nieuwe gamel was de kans dat ze niet (goed) roerden aanwezig. Maar je zat er ook wel eens naast. Wat een taak eigenlijk voor een kind van 13! Met een diepe schep van een halve liter werd het eten in je emmer gekwakt. Dus ik telde goed mee of ik wel zes scheppen in mijn emmer kreeg! Tweepersoonshuishoudens haalden tweemaal een halve liter. De kans was groot dat tweemaal een halve liter nét iets meer was dan eenmaal één liter…

Uit: 'Hongerwinter 1944-1945'. Herinneringen van Kitty Vermist-Boermans" Kitty Vermist-Boermans.

Tarwemeel van het Roode Kruis - Ruud Jansen

. . . hout voor onze wonderkachel. Gewild als brandstof waren ook de houten blokjes die in die tijd op sommige plaatsen tussen de tramrails zaten. Die brandden uitstekend maar hadden als nadeel dat ze nogal stonken omdat ze met teer of iets dergelijks waren geďmpregneerd. Wij hebben er maar een paar keer twee of drie van gehad.
Ik kan me nog goed herinneren dat bij de bovenburen op een gegeven ogenblik de houten trapleuning verdwenen was. Opgestookt in het wonderkacheltje.

Brandhout in de Hongerwinter door Ruud Jansen

theesurrogaat - Ruud Jansen

Die winter had echter voor ons kinderen toch een positieve kant, want de Amstel en alle sloten eromheen waren dichtgevroren en op onze houten schaatsjes hebben we eindeloos kunnen schaatsen. De scholen waren gesloten en werden alleen geopend om de kinderen te voorzien van wat waterige soep om de ergste honger te bestrijden.
Groot was de vreugde toen eindelijk de oorlog ten einde kwam en wij op de Berlage brug onze Canadese bevrijders konden verwelkomen. Met mijn vriendjes gezeten op een militaire truck reden wij de stad door en wij hadden de mooiste dag van ons nog jonge leven.

Godfried van der Kruijs met Herinneringen aan de Vechtstraat

Meer over de Hongerwinter staat op de pagina Honger in de Rivierenbuurt

de redactie

Baby’s uit 1945 zitten nu in gevarenzone

* Hongerwinter eist alsnog zijn tol (130207)

bron: www.telegraaf.nl - rubriek Gezond & Wel - door MARIANNE JANSSEN

AMSTERDAM – Jonge zestigers van nu, die zijn verwekt in de Hongerwinter van 1944–1945, lopen een tweemaal zo groot risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte en borstkanker dan gemiddeld. Lang is gedacht dat deze zestigers als kind niet onder de honger hebben geleden, omdat zij veilig in de buik van hun moeder zaten. Maar uit promotieonderzoek van de arts Rebecca Painter (AMC) blijkt de beruchte Hongerwinter nu pas zijn sporen na te laten.
„’In de buik van moeder zitten zij in elk geval veilig’, is lang de gedachte geweest”, aldus Painter. „Maar nu blijkt dat het ongeboren kind dat toen in ontwikkeling was, wel degelijk heeft meegehongerd en daar nu de gevolgen van ondervindt. Dat heeft te maken met de samenstelling van het voedsel van de moeder tijdens de zwangerschap, maar ook al op het moment dat zij zwanger werd.”

Minimaal
In de Hongerwinter aten de jonge moeders minimaal, vaak niet meer dan 800 calorieën per dag. Rebecca Painter dook in de archieven om de rantsoengegevens te kunnen bestuderen en te onderzoeken hoe de samenstelling van het voedsel was wat betreft eiwitten, koolhydraten en vetten. ,,In het toegemeten rantsoen was niet een totaal gebrek aan een van die componenten te vinden”, aldus Painter. „Maar dat houdt niet in dat iedereen zijn rantsoen inderdaad opat. Vaak werd het rantsoen vet in de ruilhandel ingezet tegen bulkvoer: aardappelen bijvoorbeeld die de maag vulden en op die manier het hongergevoel tegengingen.

Dr. Rebecca Painter is blij dat zij haar kinderen een gezonde start heeft kunnen geven.

Haarlems gezin op hongertocht in de winter van 1944.

En daarover is in de archieven natuurlijk niets te vinden. Naast dat karige rantsoen was er ook een gebrek aan verse groenten en fruit. Samenvattend kun je zeggen dat het aantal calorieën in elk geval tekortschoot, maar dat het eten misschien ook eenzijdig en daarmee ongezond was. Het ongeboren kind had daar mede last van.”

Anorexia
Vrouwen die sterk vermageren stoppen vaak met menstrueren. Dat kwam in de Hongerwinter algemeen voor, maar het is ook een verschijnsel dat optreedt bij jonge vrouwen van nu die continu aan het lijnen zijn en zelfs anorexia krijgen.
Painter: „Vrouwen in zo’n situatie denken vaak dat zij niet zwanger kunnen worden omdat hun menstruatie stopt. Dat is een misverstand. Zo iemand kan wél zwanger worden en het is nuttig dat uit dit onderzoek blijkt dat zo’n vrouw óók zo’n ’Hongerwinterkind’ baart dat op latere leeftijd meer kans op ernstige ziekten heeft. Ik hoop dat jonge, lijnende vrouwen deze waarschuwing uit de geschiedenis ter harte nemen. Wie graag zwanger wil worden, moet eerst stoppen met lijnen en gezond en gevarieerd gaan eten. Zo niet, dan krijgt het kind al meteen in de eerste dagen van zijn of haar ontwikkeling een heel slechte start."
De jonge zestigers zijn het slachtoffer van omstandigheden. Hun moeder valt niets te verwijten. Maar zij zouden, als gevolg van die slechte start, nu wel extra alert moeten zijn.

* dit artikel is geplaatst met schriftelijke toestemming van de auteur Marianne Janssen