Groen Zuid . . . .

INLEIDING GROEN ZUID

Geen straat in Zuid waar geen groen is. Soms waan je je ’s zomers in onze Rivierenbuurt in het zevende of het zeventiende arrondissement van Parijs, waar stille boulevards en dito zijstraten net als hier overhuifd worden door donkere plafonds. Toch is er geen vergissing mogelijk, wandel je echt door het Amsterdam van Berlage met zijn strakke huizenblokken en zijn licht meanderende straten die altijd wel uitkomen op een vergeten, maar idyllisch pleintje.
Luister maar naar de tingel van lijn 4 of lijn 25, het zoeven van de trams over de Rooseveltlaan en de Churchill-laan, en je weet weer waar je bent.
De herkenbaarheid van een en ander wordt natuurlijk wel bemoeilijkt door alle bladerkronen die de gevels voor een groot deel aan het oog onttrekken. Zijn we nu in de Jekerstraat, de Geulstraat of de Deurloostraat? Of dwalen we door de Diezestraat, de Geleen- of de Niersstraat? Hoe herken je het Merwedeplein nog, met een onzichtbare Wolkenkrabber? En wat blijft er over van het Muzenplein, met alle bomen die vooroverhangend hun dorst lijken te lessen in het Amstelkanaal? Voor je het weet dwaal je door straten waar je nog nooit eerder bent geweest, ten noorden van de Churchill-laan of van de Vrijheidslaan, heb je het vertrouwde hart van de Rivierenbuurt, waar de Maasstraat als een verre dorpstraat doorheen kronkelt, verlaten en ontdek je in het hoogzomerse halfdonker een heel ander Zuid dan je tot nu toe kende.
Jos en ik zouden op maandag achttien juli jl. de schaduwpartijen op de boulevards en in de zijstraten van de Rivierenbuurt gaan vastleggen – ieder excuus is immers goed om weer eens door de buurt te flaneren. Zoveel is zeker dat de schaduwen hier soms wonderschone, sierlijke patronen vertonen, maar gezeten op het terras van ZW-café DIVA’S moesten we ons neerleggen bij schaduwen die allengs fletser werden als gevolg van sluierbewolking (‘Zeedamp’, zei Jos). Gelukkig kwam er alras een nieuw idee, toegesneden op de vraag wat er nog te herkennen viel van Berlages stratenplan dat nu zo doortrokken was van bladerhuiven. Vandaar deze quiz. Wie weet er, hoogzomer 2005, nog de weg? Jos en ondergetekende uiteraard, maar dat is niet eerlijk, want wij hebben de speurtocht al dwalend op die enigszins drukkende 18e juli uitgezet. Maar we hopen van ganser harte dat u door de juiste namen op de juiste plekken te plakken de tocht met net zoveel plezier volvoert als wij. Wandel ze, door dit groene labyrint, verdwaal en vind de weg weer terug! We zijn benieuwd.

Paul Gellings

a