Ingezonden bijdrage van Yvonne Rutten- de Jonge

Pagina van Yvonne Rutten- de Jonge

Foto 2.
Genomen voor het huis van de fam. Frank op het Merwedeplein zomer 1952.

Foto 3.
Voor ons huis in een onvoorstelbaar lege Waalstraat, zomer 1953

" Ja, ik ben een oud-bewoner van Plan Zuid. Mijn ouders zijn in 1943 in de Waalstraat nr. 46 ( 2 hoog) komen wonen.
Op 30 juni 1959 zijn wij verhuisd (ik was toen ruim 8 jaar oud).
Ik heb heel dierbare herinneringen aan deze plek en er gelukkig meerdere foto´s van. Mijn hart gaat altijd sneller kloppen als ik weer eens iets zie of hoor over "ons buurtje", meestal i.v.m. Anne Frank.
Ik vraag me af of het puur toeval is dat ik midden in de nacht op deze site terecht kwam, ik zette "Netwerk" even aan, daar ik de slaap niet meteen vatte, en kwam precies bij het item over het huis op het Merwedeplein uit. Ik heb me trouwens ook al regelmatig de vraag gesteld waarom dit huis niet meer bekendheid geniet.
Aan de andere kant vind ik het meer authentiek, als dat niet het geval is. Ik zou ook tegen naamsverandering van het plein zijn om dezelfde reden. Ik kan het nooit laten om als ik in de buurt ben nog eens even over ons pleintje te lopen, waar ook ik zo vaak en fijn gespeeld heb en met mijn vriendinnetjes  geposeerd heb.

Ik heb ook nog heel duidelijke herinneringen aan allerlei details als trappetjes, hekjes, paaltjes,  en inderdaad die enge poortjes tussen de ene en de andere straat, de kinderkopjes, het griezelen als je zonder je ouders langs de "Wolkenkrabber" liep (want daar zouden dieven huizen), de minuut stilte op 4 mei, waarbij je vanuit het raam toekeek of de mensen wel stil bleven staan, terwijl de hanglantaarn over onze straat heen en weer schommelde, de details die je als kind waarschijnlijk veel beter opslaat dan als volwassene.

Kruidenier Delcom op de hoek van de Roerstraat, boekhandel Blankevoort, delicatessenwinkel Grootte tegenover de groenteboer, bakker Van Mierlo, de melkboer op de hoek van de Churchilllaan en nog zoveel meer. Erg leuk om de herinneringen van anderen te lezen. "

Yvonne Rutten- de Jonge, 16 januari 2004.

Deze digitale gedenksteen is ter nagedachtenis van