index Ruud Jansen

Een nieuw jaar

Negen januari is het, buiten geeft de thermometer 14,2 graden aan. Boven nul wel te verstaan. Gisteren fietsten we langs de Amstel en het leek wel of het al lente is. Fris groen gras, fluitenkruid dat uitloopt en de eerste krokus zal zich ongetwijfeld ook al gemeld hebben. Vandaag maar snel de druif in de tuin snoeien anders ben ik te laat en bloedt hij dood.
De jetlag van onze vakantiereis laat zich nog steeds gelden en om half vier vannacht was ik al wakker. Daarna een beetje wegdoezelend kwamen er herinneringen aan de eerste januariweken van 1945 bovendrijven. Hoe het vroor dat het kraakte en overal een dik pak ijs lag. Elf jaar was ik en naast schaatsen op de Boerenwetering kon ik hele middagen doorbrengen op de besneeuwde helling naast het houten bruggetje over de Boerenwetering bij de Haringvlietstraat. Vol overgave suisde ik daar met al die andere kinderen uit de buurt op de bobslee naar beneden. Keer op keer, zittend, liggend, met z’n tweeën op een slee en we kregen er nooit genoeg van.
Koud? Als je jong bent heb je het nooit koud. We gingen door tot het donker werd en we naar huis moesten. Daar wachtte de behaaglijke warmte van het wonderkacheltje en stond de stamppot van slechte aardappelen, biet en suikerbiet te sudderen. En hoewel de oorlog eindeloos leek voort te duren namen we alle ongemakken voor lief omdat we wisten, voelden, dat de bevrijding er aan kwam.
Veertien komma twee graden op negen januari. En er staat ons nog veel meer op klimaatgebied te wachten als ik de deskundigen mag geloven. Zandvoort en Scheveningen worden het Nice en Cannes van nu.
Zal m’n kleinzoon die een paar jaar jonger is dan ik toen, ooit nog een echte winter meemaken? Ik weet het niet. Voor hetzelfde geld vriest het volgende week 14,2 graden. Want een ding weet ik zeker. Wij, de mensheid, kunnen veel maar de natuur laat zich niet temmen.
Ik wens u een voorspoedig 2007.

Ruud Jansen - 9 januari 2007