Ingezonden bijdragen van Ruud Jansen

door Ruud Jansen

REMBRANDTS LICHT

Het leek wel of de weergoden ons deze septemberzaterdag nog eens extra wilden verwennen. Zon, 23 graden en bijna geen wind en wat is er dan mooier dan een stukje fietsen. Langs de Amstel deze keer, de ‘rivier’ waarop heel varend Amsterdam met grote en kleine bootjes acte de présence gaf.

foto van Ruud Jansen

In Ouderkerk nodigde Paardenburg ons met een wervende tekst op een schoolbord uit om ’s avonds op het terras aan het water te komen dineren en ook bij de andere restaurants in dat stukje Ouderkerk was het personeel druk in de weer om tafels te dekken. Heerlijk maar wij hadden andere plannen. Een bezoek aan een tentoonstelling op Wester-Amstel die iets te maken had met het Rembrandtjaar.

Wester-Amstel is een van de drie overgebleven buitenverblijven aan de Amstel en heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het verkeerde jaren in bouwvallige staat maar is een jaar of vijftien geleden op initiatief van het Groengebied Amstelland weer prachtig gerestaureerd. Tegenwoordig zorgt een Stichting er voor het onderhoud en het organiseren van allerlei activiteiten. Deze keer een expositie waarbij het licht van Rembrandt de inspiratie voor een groepje kunstenaars was geweest. De resultaten van hun inspanningen zijn op het buiten tentoongesteld.

Het leverde ons een aangenaam half uurtje op en een mooie gelegenheid om de nieuwe digitale camera uit te proberen. Spelen met licht was ten slotte het onderwerp en dat leverde verrassende effecten op. Niet in het minst door de spiegelingen in het water en op de grote foto’s achter glas.

Vanaf de rand van het buiten keken we na afloop van ons bezoek nog even uit over het polderlandschap dat glinsterde in de laagstaande zon. Verstild en toch druk door de overal in plastic verpakte balen hooi die lagen te wachten om opgehaald te worden. Aan de horizon zorgden de contouren van de stad voor een begrenzing.

Amsterdam, ver weg en toch dichtbij.
Wij fietsten daarna nog een stukje verder, naar de Molen bij het Amstelpark waar het beeld van Rembrandt over de Amstel tuurt. Deze plek trekt ieder jaar tienduizenden Japanners en andere toeristen maar ook deze keer begreep ik niet waarom. Er zijn toch waarachtig wel mooiere plaatsen om te laten zien.

Amsterdam, ver weg en toch dichtbij

Voor de geďnteresseerden, de tentoonstelling op Wester-Amstel duurt tot 15 oktober 2006.