Ingezonden bijdrage van Raoul van Kleef

Pagina van Raoul van Kleef

Huidig en vroeger bewoner

e-mail ravankleef@planet.nl

Wat een leuk initiatief! Werd getipt door buurtgenoot en goede kennis Dick Nooy en was meteen enthousiast.
Ben toevallig huidig, maar ook vroeger bewoner van deze buurt.
Dat zit zo: Mijn moeder was Duitse en moest om bepaalde redenen voor het begin van de 2e Wereldoorlog uitwijken. Ging dus met mijn (stief)vader wonen in de Griftstraat, nr. 48. Op vier hoog. Dat waren dus eigenlijk de zolders, maar omgebouwd tot behoorljke woningen.
Ik was destijds kleuter, herinner me weinig. Alleen bijvoorbeeld: de buurt was niet af. Uiterwaardenstraat, waar nu school en buurthuis staan, was toen soort van zandbak. Onbebouwd.

Werd helaas zonder enige inspraak in 1948 teruggestuurd naar Berlijn, waarschijnlijk omdat mama het niet veilig vond hier, met m'n Duitse achtergrond (was zelf al eens door een n.s.b.'er getipt dat ze antiduits was: hij loerde op haar woning)
En de Hollanders dachten natuurlijk (begrijpelijk hoor): Duitse naam, Duits accent, dus zeer verdacht!
Also Berlin, middelbare school. En toen terug naar Amsterdam. Wat denkt u? Moest laatste klas overdoen, want diploma werd in Nederland niet erkend. Nou ja. Kwam uiteindelijk terecht in de Molenbeekstraat, op één hoog. Toen jaren later de benedenverdieping vrij kwam en mijn vrouw en ik toch al wat ouder werden grepen we de kans natuurlijk.

De Maasstraat: daar scheen in de oorlog (was er niet zelf bij, heb het van horen zeggen) een hele vluchtroute voor Joden en andere onderduikers te zijn geweest: die zolders hadden allemaal doorgangen, zodat iedereen in geval van nood naar links, rechts, boven of beneden kon vluchten. Weet iemand daar nog wat over?

De Molenbeekstraat nu: zeer prettig wonen. Maasstraat om de hoek, alleen jammer dat door allerlei makelaars, verzekeringadviseurs, keukens van traiteurs enz. de loop er wat uit is. Misschien leuke uitdaging voor onze Dorpswethouders: bevorder detailhandel, bijvoorbeeld toko, leuke boekwinkel, c.d.-shop, nou bedenk zelf waar behoefte aan is! Leuk/gezellig/gunstig voor bewoners èn ondernemers.

Recente herinneringen: mijn buurvrouw Paulette Schröder bijvoorbeeld. Ja, veel roddels zijn waar. Dhr. W.A. van Oranje kwam inderdaad af en toe met zeer veel lijfwachten de straat in. Denk wat u wilt, doe ik ook. Verdere sappige details tegen zeer forse belonig beschikbaar.
Vuilnis buiten zetten opzondagavond is voor mij ook meteen een loopje naar lunchroom De Pauw in de Maasstraat, waar ik dan met een paar andere leuke buurtgenoten een pilsje drink en op de hoogte word gehouden van de laatste nieuwtjes/roddeltjes. Maar ik ben discreet, helaas.
Ben jarenlang tolk/vertaler geweest, dan is zo'n tweetalige opvoeding toch wel handig. Momenteel veel vrijwilligerswerk in de buurt, bijvoorbeeld beheren van een soort internetcafé in verzorgingshuis Torendael op de Veluwelaan (is geen rivier, maar hoort toch bij de buurt) Tot zover even. Ik blijf buurten. U ook? Dat is het even voor nu, maar ik blijf belangstellend en kijken!

Raoul van Kleef, 24 mei 2004.