Ingezonden bijdrage van Netty Smit

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Netty Smit

De Waalkerk

Ik was 6 jaar toen ik in de Vechtstraat bij het eindpunt van de Rivierenlaan kwam te wonen. Heerlijk ! De brede stoep en het ruime uitzicht kan ik me nog goed herinneren, het gaf me een enorm gevoel van vrijheid. Zondags vroeg opstaan, helpen met het huis aan kant maken voor de visite die vast wel na de kerk zou komen.
Om 10 uur begon de dienst. De eerste jaren die ik me herinner waren er 's-morgens twee diensten en dan was de kerk boordevol. Om 5 uur kon je ook weer, vaak ging ik dan wel met mijn vader mee, maar ik hoefde dan niet perse, wel om 10 uur, dat was verplicht.


De Waalkerk, IJselstraat 26-30

Mijn oom H.T. Smit was de organist. Ik keek altijd vol verwachting naar het gordijntje boven bij het orgel om hem te zien. Ik weet niet waarom ik dat zo bijzonder vond ,waarschijnlijk omdat hij toch een bijzondere man was met een voor mij bijzondere plek in de kerk en hij was mijn oom!

Ik herinner me ds. Plaatsman en ds. Van Andel. Als er een andere dominee kwam was dat bijzonder. Ds. Buskus, Van Tuinen.
Na de dienst werd er druk gediscusseerd over de preek.
Later kwamen de jeugddiensten. "Boven zitten" bij de jonge mensen, verliefd worden en de naam van je vriendje in de bank kerven.
Ik herinner me een man die altijd erg hard zong "De Zanger". Ik schaamde me voor hem, vaak zong hij een zelfbedachte 2de stem boven de hele gemeente uit. Iedereen deed er een beetje neerbuigend over alsof hij niet "helemaal goed" was.

In de periode 1957 tot 1980 ben ik bijna iedere zondag naar de kerk gegaan, daarna niet meer. Wel weet ik nog dat de kerk werd afgebroken, ik heb zelfs nog een pijp uit het orgel gekregen! Dit waren zomaar een paar herinneringen.

Netty Smit

E-mail: nettysmit@versatel.nl

[Lees ook DE WAALKERK 1936 - 1989]

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<