Ingezonden bijdrage van Loekie Liefbroer

Pagina van Loekie Liefbroer

Inzender Loekie Liefbroer:
E-mail: loekie.liefbroer@quicknet.nl

"Ik ben geboren (1944) en getogen (tot 1962) in de Volkerakstraat 35hs. Ging naar de Dongeschool van 1950 tot 1956, waarvan de 5e klas in de noodschool op het land waar nu de "nieuwe"RAI staat. Het was een fijne jeugd in een bijzondere buurt met veel goede herinneringen. Uiteindelijk zijn mijn ouders in 1966 naar Buitenveldert verhuisd.

foto 1:
Deze is genomen voorjaar 1946 in de Scheldestraat op de brug over het Amstelkanaal, Anderhalf jaar oud en met een trotse Oma met hoed, vos en zijden kousen!

foto 2:
Genomen in 1946, sta ik in Hongaars kostuum voor mijn ouderlijk huis in de nog kale Volkerakstraat, kijkend richting Grevelingenstraat en de Deurloostraat aan het einde, in de zon.

foto 3:
Gefotografeerd staande in het Irenepark met mijn moeder.(met half hoofd)
Op de achtergrond het Weeshuis aan de Wielingenstraat en de huizen richting Scheldeplein vanaf de Eendrachtstraat. Het Irenepark was maar een klein parkje, maar met een prachtig rond waterbasin met op de rand de beeldhouwwerken van een zeemeermin en dolfijnen. Kan iemand zich dat nog herinneren? Het parkje is waarschijnlijk eind vijftiger jaren verdwenen.

foto 4:
Deze foto is in de zomer 1949 genomen in de Volkerakstraat 35-37. De eerste Heilige Communie van mijn buurmeisje Edith de Haas, Onze straat was voor 95% Katholiek (wij niet) en als ik weer een uitnodiging kreeg voor zo'n communie ging mijn Moeder naar de Ferd. Bolstraat waar een winkel was voor Katholieke artikelen en dan kocht zij maar weer een wijwaterbakje. Ik zit op de arm in het midden.

foto 5:
Een foto uit 1953 van de  Stadionweg met links op de achtergrond de Rijks Verzekerings Bank aan de Apollolaan, op weg naar de padvinderij (Kabouters) met mijn broertje Hans aan de hand en een botaniseertrommel om de schouders.

Foto's 6 en 7:
zijn genomen in de winter 1955/1956. Schaatsen op de Ronde Kom in het Amstelkanaal met als achtergrond de Haringvlietstraat/ Muzenplein en de huizen in de bocht van de Amstelkade. Schaatsen heb ik geleerd op de Boerenwetering en de ondergelopen tennisbanen achter de Apollohal. Later schaatsten we ook op de ondergelopen sintelbaan aan het Olympiaplein. Kunstijsbanen waren er nog niet."

foto 8:
Genomen op Koninginnedag 1956 op de hoek van de Eendrachtstraat en de Volkerakstraat aan de Weeshuiskant. Ikzelf sta links achteraan, mijn vriendin Annemieke Both met witte ceintuur en mijn broertje Hans gehurkt op de voorgrond.

foto 9 en 10:
Schoolfoto van de 5e klas van de Dongeschool (op het land) gemaakt in 1955. Deze foto is genomen in het Irenepark met de toren van Schelde Garage aan het Scheldeplein op de achtergrond. Tevens een foto voor de noodschool, terugkomend van het schoolzwemmen in het Zuiderbad.

En dan nog de herinneringen: tollen, touwtje springen op de middenweg, dieffie met verlos en verstoppertje spelen totdat de lantaarns in de straat aangingen. Iedereen moest dan naar binnen, dus uit ramen en portieken roepende en klappende moeders terwijl wij ons verstopt hadden in de naburige straten! En hoe leerde je begin 50-er jaren fietsen als je zelf nog geen fiets had? Fietsje huren bij de fietsenhandel Vet op het Scheldeplein. Kleine groene fietsjes waarmee je op het trottoir reed voor het bedrag van een kwartje per uur. Alle fietsjes verhuurd? Dan maar wachten bij Vet op de stoep totdat er een terugkwam. En dan kwam er een terug en kreeg je te horen "ik mag nog een uur van mijn moeder" grrrrrrrr!

Leuke jeugd gehad!

Loekie Liefbroer, 30 december 2003.

Afgelopen 1 oktober 2005 ben ik naar de reünie van de Dongeschool geweest maar dat viel toch tegen. Ik denk dat ik al te oud ben want ik heb maar 3 oud klasgenoten ontmoet. Toch was het leuk weer eens op het schoolplein te lopen na ca. 50 jaar. Ook het schoolgedeelte waar wij les hadden was niet toegankelijk omdat er een andere opleiding in zit dus kwamen we in een gedeelte wat niets voor ons betekende. Het was voor mij de eerste schoolreünie in mijn leven dus dat heb ik nu ook meegemaakt. Ik stuur je een paar foto's die ik heb gemaakt uit nostalgie.

Loekie Liefbroer, 10 december 2005.

Deze digitale gedenksteen is voor het gezin dat woonde in de Volkerakstraat 35-huis mijn latere ouderlijk huis.

Armin Lindenfeld
Marion Lindenfeld