Ingezonden bijdrage van Gerard Fontaine

Pagina van Gerard Fontaine

‘Boerenwetering’

Mijn naam is Gerard Fontaine en ik ben geboren in de Pijnackerstraat 28-30 op 25 december 1941. Mijn ouders hadden daar voor en gedurende de oorlog een brood- en banketbakkerszaak.
Mijn vader, Frans Fontaine en zijn broer Jan zijn al in 1941 opgepakt wegens verzetsactiviteiten en hebben de kampen in Duitsland niet overleefd.
De verzetsgroep wordt sinds twee jaar uitgebreid herdacht en ge-eerd in de Vredeskerk (hoek Hillegaertsstraat Pijnackerstraat.)

Na de oorlog verhuisden wij naar de Dusartstraat 62 en later in 1961 verhuisden wij naar de Rivierenlaan (later President Kennedylaan)

De kleuterschool was bij de nonnen op de hoek van het Cornelis Troostplein en de Scheldestraat.
De lagere school heb ik doorlopen van 1947 tot 1954 in de Roerstraat. Rechts de jongensschool en links de meisjesschool. De meisjes begonnen een kwartiertje eerder en waren ook een kwartier eerder UIT. (hadden ze tenminste 15 minuten voorsprong op die rot jongens)
Bekende namen van de broeders uit die tijd die me nog te binnen schieten zijn Broeder Raimundus (hoofd van de school). Broeder Willibrod, Broeder Melchior Broeder Hornorius (ook wel boeder bibber genoemd).
Na schooltijd spelen op Scheldelandje waar nu de nieuwe RAI staat. Er moeten daar nog heel wat geheimen van mij begraven liggen.

schilderij gemaakt door mijn zus, Lidy Devries Fontaine

De woensdag en zaterdag middag bracht ik meestal met mijn zusje door bij de familie Strikker. De boerderij werd bereikt via een paadje dat begon aan de Zuidelijke Wandelweg dan langs een aantal wilgen en dan kwam je uit op het bruggetje, zoals getekend op bijgaande prenten.
Al met al best een gammele constructie, die brug. De planken swiepten aardig door en de leunig gaf ook niet al te veel houvast. Aan de ander kant waren wat schuren voor opslag van groenten en gereedschap. Rechts stond de tomatenschuur met de tomaten zeef. Een ingenieus apparaat dat tomaten op grootte sorteerde.
Nog meer rechts was de loods waar je ook met de groetenpramen naar binnen kon varen. Daar werde de pramen geladen om naar de veiling te gaan. De vaarroute was via de overhaal in de boerenwetering richting het Kommetje.

pentekening gemaakt door mijn zus, Lidy Devries Fontaine

Achter de loods stond het woonhuis. Zover ik weet zijn alle Strikkers die in deze boerderij woonde ongetrouwd gebleven en de laatste is ongeveer twee jaar geleden overleden.
Wij mochten daar ook altijd het roeibootje gebruiken en roeiden helemaal tot de Kalfjeslaan en langs de dijk richting Amstelveense weg en aan de andere kant richting Amstel.

Eigenlijk onverantwoordelijk want leren zwemmen deed ik pas in de 6e klas van de lagere school
Mijn zusje heeft me dan ook diverse malen aan de haren uit de sloot moeten trekken.
Ook tijdens onze schaatstochten over de Boerenwetering heb ik menigmaal een nat pak gehaald

Ter verdere informatie. Bijgaande foto's zijn gemaakt van een pentekening en een schilderijtje welke door mijn zus, Lidy Devries Fontaine, uit het hoofd zijn getekend/geschilderd.

Gerard Fontaine, 15 augustus 2005.
E-mail: gerard.fontaine@12move.nl