Ingezonden bijdrage van Annelies Seijffert . . . .

hoofdmenu

Zuid Afika

Pagina van Annelies Seijffert

e-mail: annelies@vansoldt.demon.nl

"RIJNSTRAAT, HIER EN DAAR EEN AUTO"

Werd door een vriend op jullie site gewezen en heb met plezier en met een gevoel van nostalgie de ingezonden stukken gelezen. Al lezende herinnerde ik me alles wat beschreven werd weer opnieuw.

Rijnstraat Amsterdam in 50'er jaren

Geboren in 1944, in de Rijnstraat 84 waar mijn ouders op nr. 78 een ijzerwinkel hadden en op nr. 86 een houthandel waar ook Tomado en Brabantia keukenspullen werden verkocht.
Bijgaande foto is rond 1955 in de ijzerwinkel gemaakt met mijn vader achter de toonbank en Kramer die 40 jaar bij hem heeft gewerkt.

Wij woonden die jaren boven de winkel en later zijn mijn ouders verhuisd naar Merwedeplein nr. 37.

Houthandel J.A. Seijffert
Houthandel J.A. Seijffert in de Rijnstraat anno 1950
(van de ijzerwinkel zijn jammergenoeg geen foto's meer)

De Rijnstraat was in mijn jeugd een soort dorp op zich. Hier en daar een geparkeerde auto, veel ruimte om te spelen en veel kinderen om mee te spelen. ""La Stella "aan de overkant voor een ijsje op een warme zomeravond, de speeltuin in de Gaaspstraat waar op zaterdagmiddag cowboyfilms werden gedraaid en 't Mirandabad waar we elke vacantiedag - ongeacht de temperatuur - naartoe gingen, pakje brood mee.
Drogisterij Jörning voor zoethout of een zakje zwart op wit en de beeldjeswinkel van van Onna waar we altijd voor de etalage keken maar nooit naar binnen durfden.
Tandarts Kater op de hoek van de Lekstraat en de Hunzestraat wiens afsprakenkaartje we verdonkeremaanden en die vervolgens in de winkel kwam vragen waar we bleven! Kregen we 'm alsnog uitgemeten!

Een fijne en veilige tijd waar ik met warmte aan terug denk. Ik ben tot 2002 regelmatig in de Rijnstraat geweest omdat mijn tante er nog woonde en heb de straat zien veranderen in de drukke verkeersader van heden. Daarom zijn die oude foto's zo bijzonder omdat het beeld van toen, zonder de rijen geparkeerde auto's van nu, mij zo dierbaar is. VEEL SUCCES MET DEZE SITE,

Annelies Seijffert, 26 januari 2005

Vergroot