Ingezonden door Gerard Koning

Pagina van Gerard Koning

omhoog  DE IEPENBOMEN VAN DE VAN HILLIGAERTSTRAAT

In december 1933 ben ik geboren in de Van Hilligaertstraat 38/2 in wat volgens mij nu de Nieuwe Pijp is. In 1934 of 1935 zijn we verhuisd naar de Van Hilligaertstraat 22/2.

Van Hilligaertstraat 38

Deze straat had aan weerskanten mooie Iepenbomen, die het soms wel wat schemerig maakten in de straat. Dat merkte je vooral als er door de gemeentelijke plantsoenendienst gesnoeid was, want dan was de straat opeens opvallend veel lichter.

Van Hilligaertstraat 22

In de winter van 44-45, de hongerwinter, zijn deze bomen één voor een gesneuveld . Als je 's morgens wakker werd, was er weer een boom verdwenen en als brandstof afgevoerd.
Toen de bevrijding eenmaal daar was, zaten we met een kale, onttakelde straat. Dit tot grote ergernis van een buurman schuin beneden ons. Deze mijnheer, een rooie in een roomse buurt, was zeer sociaal voelend . Op een dag kwam hij aan met een rododendron struik. Waar hij die vandaan had mag Joost weten. Die struik werd bij ons voor de deur geplant in een van de lege boomplekken.
Van ons huis naar de Zuidelijke Wandelweg was niet zo ver. Dus was een veel voorkomende zondagswandeling richting Wandelweg, naar "ons" landje. Dat stuk grasland met een fiets/wandelpad er dwars doorheen lag vlakbij een tenniscomplex met een restaurant, waar wij nooit gebruik van maakten! Langs dat sportterrein kon je over een pad naar het opgespoten terrein naast de Stadionkade. Dat terrein noemden wij als kind het heuveltjesland en daar hebben we heel wat gespeeld.

Gerard Koning, vanuit Schoonhoven - mei 2010
bastion12 (ad) hetnet.nl

omhoog  EIEREN LEGGEN

Op een zondag in de zomer van *1943, of was het 1944, zaten we thuis in de Van Hilligaertstraat aan de lunch, (overigens gebruikten wij dat woord toen nog helemaal niet), toen er plotseling een paar vliegtuigen heel laag over kwamen vliegen. Mijn vader rende naar de veranda en hij riep: "Die gaan vast ergens een paar eieren leggen". Hij had het nog niet gezegd of de eerste dreunen van vallende en ontploffende bommen lieten ons huis schudden van de luchtdruk. We wisten niet hoe snel we ons in veiligheid moesten brengen. Maar waar zit je veilig? Pa stuurde ons naar de trap, want hij meende dat het trappenhuis de spil was waar het hele bouwwerk omheen gebouwd was. En daar stonden we dan met zijn allen op de trap van de eerste verdieping naar de tweede; wij met zijn zessen en de bovenburen.
Wat was er nu eigenlijk aan de hand? Niemand durfde op de buitenstoep te gaan kijken. De buitendeur naar die stoep stond wel open en we zagen een hoop rook en papier door de straat vliegen, maar waar en wat er werd gebombardeerd? Niemand had een flauw idee. Het kon het RAI-gebouw zijn, waar vliegtuigvleugels in elkaar werden gezet, maar het kon ook het hoofdkwartier van de Gestapo zijn. De RAI lag aan de Ferd. Bolstraat recht tegenover onze straat en het Gestapogebouw was een voormalige school in de Euterpestraat, achter de Rijksverzekeringsbank. Later bleek het laatste het doelwit geweest te zijn.
Ik zie ons daar nog staan; de één banger dan de ander, maar vooral onze bovenbuurman had nogal wat last van de bekende zeven kleuren, terwijl ik me van mijzelf niet echt angst herinner, maar vooral nieuwsgierigheid. We maakten wat mee en dat op een doodnormale zondag. Bovendien waren mijn ouders erbij, dus kon er niets fout gaan!!

Gerard Koning, vanuit Schoonhoven - juni 2010.

* De luchtaanval op twee scholen in Amsterdam-Zuid vond plaats op zondag 26 november 1944. Bij de aanval van de 24 Typhoons van de RAF zijn ook dertig woonhuizen geraakt. Er vielen 69 doden, van wie vier SD’ers. In de meisjes-HBS aan de Euterpestraat en de christelijke HBS aan het Adama van Scheltemaplein ertegenover waren vanaf 1940 het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) gevestigd en het hoofdkwartier van de Sipo (Sicherheitspolizei) waaronder de Gestapo (Geheime Staatspolizei) viel. Ook de Zentralstelle fűr Judische Auswanderung, die de deportaties van Joden voorbereidde, zetelde er. De Gestapo, in 1933 door Hermann Göring opgericht om (vermeende) vijanden van het nazi-regime op te sporen, werd gevreesd om zijn zware martelpraktijken. De gebouwen liepen zoveel schade op dat hotel Apollofirst aan de Apollolaan de nieuwe behuizing werd van de Duitse nazi-diensten. In mei 1945 is de naam Euterpestraat gewijzigd in Gerrit van der Veenstraat.