Kristallnacht herdacht

Dit jaar is het al weer 72 jaar geleden dat de “Kristallnacht” heeft plaats gevonden in Duitsland en Oostenrijk, op 9 en 10 november 1938. Die nacht was een escalatie van geweld tegen Joden waar te nemen, die uiteindelijk zijn climax vond in de 2de Wereldoorlog.

De synagoge in Pforzheim na de  Kristallnacht

De synagoge in Pforzheim na de Kristallnacht

Joodse winkel in München na de Kristallnacht

Al eerder hadden pogroms tegen Joden en verschillende andere minderheidsgroepen in de maatschappij plaats gevonden, zoals tegen, zigeuners, homofielen, geestelijk gehandicapten, en Jehova’s. Maar vooral hadden de Nazi’s het gemunt op alles wat Joods was!! Buiten de Joodse personen die uit hun huizen gesleept, bespuugd, vernederd en getrapt werden, werden er winkels van Joden in brand gestoken en geplunderd, Joodse geschriften en boeken werden openlijk op straat verbrand en van de meeste Joodse gebedshuizen (synagogen) werden de ramen ingegooid en in brand gestoken.
Die nacht werden er zo’n 30.000 Joden gearresteerd en naar verschillende concentratie kampen gestuurd, zoals Buchenwald, Sachsenhausen en Dachau.
In het boekje wat ik geschreven heb, in de hoop dat het eens als lesmateriaal zal dienen op onderwijsinstellingen , probeer ik een klein inzicht te geven wat zich heeft afgepeeld in Holland, in de hoop dat men er, ongeacht kleur of religie, lering uit zal trekken dat zoiets nooit weer kan en mag gebeuren.

Max.van.der.Glas.