Ingezonden bijdrage van Max van der Glas

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Max.C.van.der.Glas (1938-2016)
(Natanya IsraŽl)

index Max

De markt

Gisteren liep ik hier in de stad over de markt, 3500 kilometer van Amsterdam verwijderd, maar toch waren mijn gedachten plotseling op de Albert Cuyp. De diverse kooplieden die hun waren luid aanprijsden, het ongedwongene wat 'n markt heeft en de verscheidenheid aan potentiele klanten die een markt nu eenmaal kenmerkt, waren ook hier duidelijk aanwezig. Buiten de taal, was er eigenlijk geen verschil met welke andere markt dan ook. Oke, wat minder schoon misschien, wat minder variatie van artikelen, maar het heerlijke rondstruinen is hetzelfde. Wat hier wel een voordeel is, dat ieder zijn eigen groenten, fruit en aardappelen zelf pakt en aan de koopman geeft, die het dan afweegt. Als je dat in Amsterdam op "de Cuyp" zou flikken, dan had je heibel met de marktkoopman. Druiven, pruimen, dadels, koekjes eerst even te proeven voor je koopt, is de gewoonste zaak van de wereld en daar heb ik wel aan moeten wennen toen ik hier kwam. Tot mijn grote vreugde wordt er de laatste tijd ook Hollandse kaas verkocht, van Gouda, Edammer tot Leidsekaas aan toe, alleen de echte goeie "ouwe kaas" is hier nog een uitzondering. Heerlijk om net als vroeger op "de Cuyp" de geur van orientaalse kruiden op te snuiven, die in de diverse marktkramen worden verkocht, de vis kramen met hun verscheidenheid aan vis te zien, de uitheemse vruchten te proeven, plus het geroezemoes, dit alles maakt de markt tot een festijn. De geimporteerde Hollandse haring is wat zouter hier en olieachtige, maar als men die +/- 45 minuten in de melk laat liggen, afspoelt met water en met keuken papier wat afdroogt, heeft het dezelfde smaak als 'n goeie Hollandse Nieuwe. (en dat voor de prijs van omgerekend 1 Euro). Uitje er bij en smullen !! Zelfs de bloemen zijn hier goedkoper dan in Holland en ik kan het niet nalaten om dan ook een paar flinke bossen mee naar huis te nemen, zoals het een echte Hollander betaamt.
Als je eindelijk klaar bent met je inkopen en alles in de auto is geladen, dan op je gemak 'n heerlijk kopje koffie te drinken in een van de vele koffiehuisjes, met eventueel wat mierzoets erbij, of een broodje.
Vele "oud Nederlanders" denken vaak met weemoed terug aan de markten in hun geboorteplaatsen, want er is geen markt in de wereld die aan de Hollandse markten kan tippen.
Ja, het is dan wel geen Rivierenbuurt hier, maar de relatie van markt en stad, waar dan ook ter wereld, is nauw verbonden, net zoals "de Cuyp" met de Rivierenbuurt en Amsterdam, zodat je gedachten al gauw 'n duik in je herinneringen nemen.

Max.C.van.der.Glas.

omhoog 

Terug naar de vorige pagina <<