De speeltuin

De speeltuin aan de Gaaspstraat had in mijn jeugd 'n andere functie dan de hedendaagse. Wat dat betreft is er veel veranderd. Nee, niet zozeer qua uiterlijk, of de toestellen die er staan, die zijn zo ongeveer het zelfde gebleven, maar meer de samenstelling van de kinderen die er komen, met hun gebruiken en gewoonten en de levensomstandigheden van nu.
Als wij uit school kwamen, die toendertijd zoals alle scholen, 'n schooltijd had van 's morgens 9 tot 12 uur en dan 's middags van 2 tot 4, dan gingen wij, na thuis even vlug wat gegeten te hebben, naar de speeltuin en dat deden vele kinderen die vlak bij de speeltuin woonden. Op woensdag- en zaterdagmiddag en dus iedereen vrij van school, dan waren wij in de speeltuin te vinden. Eerst even op de toestellen en dan als alle jongens aanwezig waren dan werd er op het midden van de speelruimte gevoetbald. Ik zie ze nog rennen, Eugene Davidsen, Wim Kels, Tommie Vlek, Theo Wessels, Bobbie Blom, Tom van Boordt, mijn broer en ik plus de vele anderen die ik van naam vergeten ben. Al deze jongens, maar ook de meisjes, kwamen uit alle straten van de Rivierenbuurt en of dat nou de naast gelegen Lekstraat of de Kromme Mijdrecht straat was of uit de wat verder gelegen straten zoals Zomer- of Winterdijkstraat, Kuinderstraat, Rivierenlaan, Kribbestraat en hoe verder al deze straten mogen heten, zij waren er. Anderen gingen naar de speeltuin aan de IJselstraat / Reggestraat. Dit waren de enige 2 speeltuinen in de Rivierenbuurt,zover ik mij herinner.
De speeltuin was open tot 5 uur 's-winters en 's-zomers tot 6 uur en 5 minuten voor sluiten riep meneer de Bij, bijgestaan door meneer Peijters (ja, met de bochel) "wij gaan sluiten", en wee diegene die geen gevolg daaraan gaf, 'n dag speeltuinverbod !!

Op zaterdagmiddag werden er om 4 uur filmvoorstellingen gegeven in het houten clubhuis, dat rechts naast de ingang stond. Deze duurden ongeveer 2 uur. De entree was 10 cent en de vertoonde "spektakelstukken" waren veelal cowboyfilms, Charlie Chaplin, George Formbie, Stan Laurel en Olvier Hardy en uiteraard de tekenfilms.
Sinterklaas werd er uitgebreid gevierd en zelfs zang- en toneelrepetities kan ik mij daar herinneren. Wie herinnert zich niet zomers de vakanties in Valkeveen ?? Men kon daar 1 tot 4 weken verblijven, al naar gelang de portmonee van de ouders en dit alles onder de leiding van z.g. Ooms en Tantes.
Ook de kinderen van nu zullen zich in de speeltuin vermaken, misschien met andere spelletjes, maar net als wij, zullen ze later zeggen;
Weet je nog....de speeltuin !!!