Ingezonden bijdrage van Max van der Glas

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Max.C.van.der.Glas (1938-2016)
(Natanya IsraŽl)

index Max

Vergeten?

Vergeten ?
Voor de Tweede Wereldoorlog was de Rivierenbuurt, oftewel "Plan Zuid", zoals het toen genoemd werd, 'n nieuwe wijk, die gecreeerd was om de grote toeloop naar de "Grote stad" vanuit de provincie, behuizing te bieden en ook om de vele arbeiders uit verschillende delen van de stad, die het na de Eerste Wereldoorlog wat beter gekregen hadden en zich wilden verbeteren qua woning, van huisvesting te voorzien.
Wat velen echter niet weten is, dat de mensen die er gingen wonen nog eisen konden stellen ook, zoals de kleur van het nieuwe behang, in welke kleur men het huis geschilderd wenste te hebben en als klap op de vuurpijl er vaak ook nog een of twee maanden gratis konden wonen. De verhuurders zoals Woningbouwverenigingen, maar ook particulieren, voldeden maar al te graag aan deze wensen
Zo zijn ook mijn ouders in de Vechtstraat terecht gekomen

Vergeten ?
Dat op de Amsteldijk, hoek van de Amstellaan (nu Vrijheidslaan) en Uithoornstraat, ooit 'n ijzeren paardendrinkbak heeft gestaan? Deze was er al voor dat de plannen voor "Plan Zuid" ter tafel kwamen. Op deze hoek heeft ooit 'n uitspanning gestaan die als laatste pleisterplaats gold voor men de stad uitging en waar men dan nog de paarden kon laten drinken. Onderaan konden nog de honden drinken en op de top was er 'n bakje voor de vogels.
In de vijftiger jaren id deze verwijderd.

Vergeten ?
Dat er op de Amstellaan, kruising Vechtstraat, aan het eind van het grasperk ooit 'n Urinoir heeft gestaan? Deze was onder de grond en via 'n trap van +/- 8 treden te bereiken en als ik mij goed herinner was de kleur geelachtig.
Ook dit gedenkwaardig bouwsel is verwijderd en wel tijdens de eerste veranderingen en daarmee tevens omlegging van de trambanen.
Zo zullen er ongetwijfeld meerdere markante punten zijn geweest, die IK ben VERGETEN.

Max.C.van.der.Glas.

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<