Ingezonden bijdrage van Max van der Glas

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Max.C.van.der.Glas (1938-2016)
(Natanya IsraŽl)

index Max

Van Teil tot Badhuis

Bij ons in de woning was geen badkamer, waar we konden douchen o.i.d. Nee, zomer en winter werden we in de teil gestopt. 's-Winters in de huiskamer en zomers in de keuken en als het heel mooi weer was, op de waranda. We werden dan met groene zeep ingesmeerd en met een harde borstel "geroskamt". Blauw kwamen we het teiltje uit en als we dan weggedoken in een stoel zaten, veranderde de kleur in rood. 's-Winters werd er nog wel 'n fluitketeltje met heet water aan gespendeerd, maar meestal was het koudwater en zeker later in de oorlog, toen hout en kolen practisch niet meer te krijgen waren. Feest was het zomers als we op de waranda mochten "badderen" en ook Wimpie van de buren beneden mocht er dan bij zijn. Nu hadden wij op de waranda 'n grote zinken badkuip van zeker twee meter lang en u kunt zich wel voorstellen wat zich daar dan afspeelde, dolle pret uiteraard.
Ook mijn ouders wasten zich op deze manier, maar dan wel alleen in de keuken met de deur op slot. Toen de oorlog voorbij was gingen we met het hele gezin 's-morgens vroeg om 7 uur naar het "Badhuis" op het Smaragdplein. Pakje met schoon ondergoed en sokken onder de arm. Veel zin hadden mijn broertje en ik daar niet in en zeker in de winters niet, omdat we dan al om zes uur ons bed uit moesten om toch maar een van de eersten te zijn voor de ongeveer 10 badcellen. Links van de ingang 10 voor de heren en rechts 10 voor de dames.
Prijs 15 cent per persoon. Meestal waren wij dan weer tegen achten thuis om te   ontbijten, waarna mijn vader naar de markt ging en ik naar school.

Max.C.van.der.Glas.

REACTIE:

genoten van het verhaal "van Teil tot Badhuis". Woonde min of meer om de hoek van dit badhuis in de Saffierstraat. Maar dat betekende niet dat ik er meer dan eens per week in het badhuis kwam. Ingesloten een foto van het badhuis aan de binnenkant en de buitenkant. Kwam er langs ongeveer twee weken geleden. Geboren in de Tolstraat en later verhuisd naar de Rivierenbuurt. Woon in California.
Groeten Raymond R.de Lavalette

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<