Ingezonden bijdrage van Max van der Glas

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Max.C.van.der.Glas (1938-2016)
(Natanya IsraŽl)

index Max

De Keuken

Ja, de keuken, het was eigenlijk tijdens de oorlog het middelpunt van het huis en ik vermoed dat dit het geval was bij de meeste mensen. Nee, niet de huiskamer, ja, soms op zondag en misschien in het begin van de oorlog toen bijna iedereen nog dacht dat het wel mee zou vallen, maar hoe langer de oorlog duurde, de keuken werd steeds meer en meer het middelpunt.
Dit had uiteraard verschillende oorzaken. De verduistering die aangebracht was in het gehele huis, op last van de Duitsers, om geen licht naar buiten te laten schijnen was de grootste oorzaak. Ze hadden de gehele Nederlandse bevolking daartoe gesommeerd. Wat een gotspe,  zou mijn vader volgens overlevering, toen gezegd hebben.
De ligging van de keuken aan de achterkant, had hier ook mee te maken. Door het fornuis wat er stond was het er warm, de keukentafel stond aan de linker kant, drie stoelen er onder geschoven, tegenover het aanrecht. Boven de keukentafel en boven het aanrecht waren planken waar de pannen op stonden. Deze planken waren dan afgezet, zo heette dat toen, met valletjes, bij ons waren ze boerenbont, even als voor de ramen van de keukenkast, die rechts van het fornuis, in de muur zat. Alleen op Yom-tov (feestdagen) werden deze vervangen door kraakheldere witte gordijnen en valletjes. Aan de muur linksboven de eettafel hing een olie lamp aan de muur, met zo'n lange glazen huls daarop en daarnaast de koffiemolen, die er uiteraard meer voor de sier nu hing en aan betere tijden deed denken. Mijn moeder verstopte er de "etensbonnen" in, die recht gaven op bepaalde dagen voedsel, als dat aanwezig was, te kopen.  Ik herinner mij nog dat een neef van mijn vader, Sally Mandaad, tijdens de honger winter met twee konijnen aan kwam, die aan de achterkant van de keuken deur vakkundig door hem  ge-ontleed werden, zoals hij dat uitdrukte.
In de keuken werd uiteraard gekookt, gegeten, afgewassen, de kleding werd er gewassen, gestreken en er werd uiteraard over de oorlog gesproken en alles wat daarmee in verband   stond, dat gebeurde dan meestal als mijn broertje en ik al in bed lagen.
Ja, als die keuken eens kon spreken . . . .

Max.van.der.Glas.

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<