Column erJeetje

Terug naar de vorige pagina <<


 

index columns

DE TORENS VAN PLAN ZUID
foto's Ruud Jansen

"Op m’n lijstje van onderwerpen waarover ik ooit nog eens een artikeltje wil schrijven voor Het Geheugen van Plan Zuid, staan ook de torens van Berlage. Wat ik in dat geval onder torens versta kan ik het beste met een paar foto’s illustreren.

Wandel door het Zuid van Berlage en je zult talloze voorbeelden zoals hierboven tegenkomen. De massief gesloten woningblokken lijken vanaf een afstand gezien wel op fortificaties met uitkijktorens op de hoeken. Alsof de bewoners zich moeten kunnen verdedigen tegen aanvallen uit andere delen van de stad.

Een paar dagen geleden zag ik in het Gemeente Museum in Den Haag een wel heel bijzonder voorbeeld van deze bouwstijl. Het museum bestaat 75 jaar en schenkt daarom in een bijzondere tentoonstelling aandacht aan de architect van het gebouw, H.P. Berlage.
Berlage wordt er getoond als de totaalkunstenaar die hij was. Niet alleen als architect maar ook als ontwerper van stoelen, kasten, boekomslagen, bijzonder behang, serviezen en metaalwerk. Reden genoeg voor een bezoek.

Het werd een leuk rondje door de zalen waarin zijn werk werd getoond. En vergeet vooral niet om naar de film te kijken waarin de bouw van het museum wordt getoond.
Of het niet gedateerd was? Ja natuurlijk. Wat wil je, het gaat om werk dat soms meer dan honderd jaar oud is. Maar wat een veelzijdig talent had de man.
Groot was m’n verrassing toen ik bij een van z’n meubelstukken arriveerde. Was dit wel een kast? Even dacht ik voor een schaalmodel van een woningblok met de zo kenmerkende torens op de hoeken te staan.
Dat was het dus niet. Achter glas stond het befaamde eikenhouten buffet met beslag dat hij in 1900 bedacht.
Liefhebbers kunnen er nog tot 27 februari terecht om het werk van deze geweldenaar te bewonderen.
Ik heb een paar foto’s genomen die ik hierna laat volgen. Foto’s van de tentoonstelling ‘Berlage Totaal’.


Berlage in beeld

Fauteuils


Ontwerp voor een muurdecoratie


Ontwerp voor een boekomslag


De meester aan het werk


Grote maquette van een ontwerp uit 1930 voor het Gemeente Museum. Het uiteindelijk gerealiseerde museum is veel kleiner maar wordt nog steeds tot de mooiste musea van Nederland gerekend.


De kast met de ‘hoektorens’

7 januari 2011
erJeetje

 

Terug naar de vorige pagina <<