Column erJeetje

Terug naar de vorige pagina <<


index columns

Nieuwe buren

Met de uitbreiding van Zuidelijke Wandelweg tot het volledige plan Zuid heeft Jos Wiersema een enorme uitdaging gepresenteerd. De introductie van twee andere buurten uit het Nieuwe Zuid van Berlage in een site waarvan ik wel eens de indruk heb dat iedereen in de Rivierenbuurt elkaar wel op een of andere manier kent of gekend heeft. Ik vraag me af of dat laatste in de Stadionbuurt en de Apollobuurt ook het geval is. Nog verder of dat contact er ook was van die buurten met de Rivierenbuurt. Ik kan me eigenlijk niemand uit m’n jeugd herinneren die in de Apollobuurt of de Stadionbuurt woonde.
Kan je die buurten met elkaar vergelijken? Zijn de Apollolaan en de Minervalaan qua opzet en bewoners identiek aan de Amstellanen? Er zijn meer van die vergelijkingen mogelijk, de Beethovenstraat met de Rijnstraat of de Scheldestraat, het Vossiusgymnasium met het schoolaanbod in de Rivierenbuurt, AFC met TIW dat zich ooit met de naam “Club van Zuid” tooide, de sintelbaan op het Olympiaplein met het de Mirandabad.

Wat kan je dan beter doen dan die buurten verkennen. Gewoon er doorheen lopen en de sfeer opsnuiven. Ik besloot om te beginnen met een stukje van een wandeling die ik in m’n jeugd tientallen keren gemaakt heb. Die van de Scheldestraat naar het Olympisch Stadion en terug.

Zondag was het zover. We startten op de hoek van de Beethovenstraat en de Stadionkade. Ik stond even op de brug en zag in m’n herinnering het stuk opgespoten land dat wij het Heuveltjesland noemden vanwege opgewaaide zandhopen. In de verte liep de Zuidelijke Wandelweg met de terreinen van AFC en tennisbanen waar je met geluk wel eens een tennisbal vond. Ik weet het, Amsterdam is uit z’n Ringdijkjas gegroeid en wat geweest is komt nooit meer terug maar gun me even m’n nostalgische herinneringen.
Met die twee figuurtjes die bijna wel van Hildo Krop moeten zijn.

De huizen aan de Stadionkade zijn ongetwijfeld gewild bij kopers. Qua bouwstijl komen ze overeen met de huizen in de Rivierenbuurt. Met torens op de hoeken van de blokken, vooral waar je de wijk binnenkomt. Kijk naar de foto’s en je zult zien wat ik bedoel. Vreemd genoeg heeft men dit bij de blokken aan het Stadionplein achterwege gelaten en ik miste ze ook bij het laatste stuk Stadionkade voorbij de Parnassusweg. De woningen bezitten daar minder allure dan die uit het eerste deel van onze wandeling.
Op het stadionplein was het een onoverzichtelijke chaos, misschien ook veroorzaakt door de marathon Amsterdam die werd georganiseerd. Die had tienduizenden lopers en loopsters op de been gebracht en overal stonden die te rekken en te strekken als voorbereiding op de wedstrijd over 42 kilometer en een beetje. Wij zagen ze later op de Stadionweg toen ze in een eindeloze rij langs kwamen.
Ik las laatst dat er woningen op dat plein komen. Na de mislukte plannen om het Olympisch Stadion in z’n geheel te slopen weer zo’n nieuwe onbegrijpelijke poging om een stukje herinnering aan de OS van 1928 weg te vagen. Pleinvrees heb ik het wel eens genoemd. In plaats van er een prachtig plein voor iedereen van te maken gooi je het vol met huizen onder het motto ‘weer een probleem opgelost’.
Ondertussen was de zon ook vertrokken en kwamen er donkere wolkenmassa’s naderbij. Jammer voor de lopers en loopsters, jammer ook voor de foto’s.
De Stadionbuurt lijkt wel op de Rivierenbuurt maar is toch anders. Een beetje rommeliger. Hier en daar lijken de woningblokken wel lukraak neergezet. Hoogbouw, drie en vier etages, waartussen dan plotseling een stukje laagbouw is geplaatst. En waarom staan die twee prachtige beelden op het van Tuyll van Serooskerkenplein nou juist op die plaats, met hun rug in de richting van het stadion? Iets om uit te zoeken voor een volgende aflevering.
Wat je in deze buurt ook vindt zijn de wit geschilderde huisnummers hier en aan de Stadionkade ontdekten we een Mezoeza.
Het andere stuk zuid van Berlage. Het is nog even wennen maar na een paar wandelingen zal dat best lukken. Dat was trouwens thuis al het geval toen ik de foto’s op de PC had gezet.
Waren dat nieuwe buren? Wel nee, het was gewoon een weerzien van oude kennissen.

Tijd voor de foto's

20-10-2009
erJeetje

 

 

Terug naar de vorige pagina <<