Column erJeetje

Terug naar de vorige pagina <<


index columns

 

Wat scheelt het nou helemaal
Door
erJeetje

Gisteren weer een keertje naar de stad geweest. We hadden met vrienden afgesproken om elkaar bij het Gemeentearchief te ontmoeten. Altijd een mooie plaats om een uurtje rond te wandelen in het museum, dat in de vroegere centrale kluis is ondergebracht.
Jammer genoeg deed de verlichting van de vitrines het niet. Hij had het doorgegeven zei de bewaker bij de ingang en verder kon hij er ook niets aan doen. Maar de film met opnamen van het Amsterdam voor 1940 was prachtig. Met beelden van de Rivierenbuurt en het opspuiten van de landjes aan de rand van de stad.
Ons hoofddoel was een bezoek aan de bioscoop. Pathé de Munt waar Bride flight werd gedraaid, een nieuwe Nederlandse film. Ik moest in het verleden vaak de nodige aarzeling overwinnen bij het zien van films van vaderlandse bodem omdat ik de meeste niet om aan te zien vond maar daar is de afgelopen jaren verandering in gekomen. En met Bride flight heeft regisseur Ben Sombogaart een prachtige film met uitmuntende acteerprestaties gemaakt. Een aanrader.
Wat doen we meestal nog meer na zo’n bioscoopbezoek? Ergens iets drinken, en een hapje eten. In een populair etablissement deze keer dat na onze komst helemaal volliep. Om misverstanden te voorkomen, dat laatste had niets met onze aanwezigheid te maken maar alles met het tijdstip. Wij arriveerden er waarschijnlijk aan de vroege kant.
Wat me opviel was de leeftijd van de bezoekers. Bijna allemaal jong, twintigers, in groepjes van vier of vijf, gemengd, alleen uit mannen bestaand of alleen uit jonge vrouwen. Was dat dan anders in de tijd dat wij zo oud waren? Heel anders en ik zou ze bijna met terugwerkende kracht benijden.
Even na achten wandelden we door de stad richting Centraal Station. Het was druk, alle winkels waren nog open. Crisis, zeiden wij tegen elkaar. Welke crisis?
Op de Dam was de jaarlijkse herfstkermis aan de gang. Drie attracties die me vooral geschikt leken om iemand naar de maan te schieten, torenden hoog boven het paleis en omringende gebouwen uit. Hoe gek moet je zijn om daar in te gaan zitten? Dat bleek nog mee te vallen. Tegen betaling van een bedrag dat goed is voor meerdere uren parkeren in de stad, stonden de liefhebbers nog net niet te dringen. Maar gelukkig was er ook een ballengooitent aanwezig en een groot uitgevallen uitvoering van die hijskraantjes om een horloge uit een bak zand te vissen. Op die manier werd het evenwicht weer hersteld.
Bij het Centraal Station was de chaos als gevolg van de tunnelbouw daarna zo groot dat deze boertjes uit Amstelveen de sneltram nog maar net wisten te vinden maar er stond een tram gereed om te vertrekken en we hoefden dus niet te wachten. In een half uurtje waren we in onze woonplaats. Nog mooier, de tram deed over het traject tot de RAI precies 13 minuten en tot Station Zuid 15. Een kwartier.
Met de NoordZuidlijn schijnt dat straks nog sneller te gaan. Hoeveel het dan scheelt? Twee minuten, misschien drie. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. De kosten voor de aanleg schijnen op dit moment namelijk al 2 miljard Euro te gaan bedragen. Een miljard per minuut.
Je zou bijna gaan hopen dat die boormol halverwege vastloopt.
Die twee minuten extra neem ik dan graag op de koop toe.

erJeetje

18-10-2008

 

 

Terug naar de vorige pagina <<