Column Karel N.L. Grazell

Terug naar de vorige pagina <<

 

 

index columns

Duikt het viaduct?
complimenten aan Paul Slettenhaar

Hoe halen ze het in hun politieke hoofd? Lijn 51 tot een echte metrolijn maken, maar dan wel in heel Buitenveldert een viaduct – dwars door de tuinstad heen. Ach ja, mensen krijgen een idee en dat is al zoveel voor ze, dat ze meteen denken: dat is het. Nou, en dan voeg je het, heel smakeloos, toe aan een propositie van hoe 51 te verbeteren.
Meneer/mevrouw Ideemaker: mogen we in uw voor- of achtertuin een viaductje bouwen? En als het mag: een lelijk? Nou ja, dat laatste is makkelijk, want viaducten zijn nooit mooi.
Ik herinner me een heel oude film, waarin een verliefd paar besloot zelfmoord te plegen, maar toen de een de ander had ‘geholpen’, deed hij het niet zelf en dat was drama – en dat werd prachtig in de sfeer gezet door de locatie te gebruiken van de métro die juist daar boven de grond kwam: wat een immense droefheid en lelijkheid.
Wie de Buitenveldertenaar eens lekker depressief wil krijgen, moet vooral een lang viaduct bedenken. Dan maak je van Buitenveldert meteen ook een totaal mislukte wijk.
Goed van onze ZuiderAmstelse wethouder Paul Slettenhaar dus om met velerlei redenen te protesteren en z’n handtekening kordaat niet te zetten.

mislukt door viaduct?

Kom niet over ons, viaduct,
met je rails die op onze hoofden steunen,
we zijn daar veel te mooi voor.
Breng wat ondergronds moet zijn
niet tussen ons en het hemelsblauw.
Wat is het veiligst, wat het mooist
voor metro 51?
Tram ‘m de grond in.
Tram ‘m de grond in.

Karel N.L. Grazell
Amsterdams stadsdichter uit ZuiderAmstel

5 december 2009 

 

 

Terug naar de vorige pagina <<