Filmclips van Plan Zuid . . . .

FILMCLIPS VAN PLAN ZUID

Oud-Zuid bewoner IJsbrand Rogge's hobby is om videoclips op YouTube te brengen die kijkers terugvoeren naar een voorbijgegane wereld. Hij heeft zelf tachtig films in 8, 9,5 en 16mm gemaakt in het Verre Oosten en Europa. Zijn vrienden Philip Renard en Martin Scheffer hadden nog oude familie films liggen die ze al in tijden niet meer vertoond hadden. Hij heeft aangeboden ze te laten digitaliseren en tot video clips te verwerken. Zij IJsbrand toestemming gegeven de opnames in het publieke domein te brengen. Hieronder enkele daarvan. Meer zijn HIER te vinden . . . .

1940 - Zuid in de oorlog: Beatrixpark

Uit een familiefilm van de familie Renard. Deze opnames op 8mm dateren uit het jaar 1940 en spelen zich af in het Beatrixpark dat in 1938 aangelegd werd.

1941 - De Mirandabad

Veel van het zwembad wordt niet getoond. Wel zie je tegenwoordig deze zwemkledij niet meer. Uit een 8mm film van familie Renard.

1946/7 - Sneeuwpret

Sneeuwpret bij de Rivierenlaan hoek Rijnstraat, bij de Utrechtse brug. De Rivierenlaan werd herdoopt in the Pres. Kennedylaan. Uit de jaren vlak na de oorlog. 8mm film van de familie Renard.

1969 - Beelden van het laatste stukje Ringdijk

Vervolg op Martin Scheffer's verfilming van de braakliggende gronden 42 jaar geleden. Hierop is het laatste stukje Ringdijk, de PTT toren, het RAI gebouw en het in aanbouw zijnde Okura Hotel zichtbaar. Voor de kinderen was het een prachtig groot speelterrein; het Zandland. De Ringdijk is inmiddels allang verdwenen on de de Rijksweg A10.

1971 - Vroegere barak Sociale Dienst Ferd. Bolstraat

Martin Scheffer legde de houten barak van de Sociale Dienst aan de Ferdinand Bolstraat vast voordat deze in 1979 afbrandde. Eens had men plannen hier een Operagebouw voor in plaats te zetten. Het protest daartegen kan men nog op de wanden gekalkt zien. Tenslotte heeft men op de Stopera besloten. Men vindt er nu het Okura hotel in de buurt.

1971 - Trams

Martin Scheffer, een aficionado, filmde trams op verschillende punten: Rooseveltlaan, Weteringschans, Leidseplein, Kinkerstraat, Stationsplein,  Churchilllaan, Oosterpark, Amstelstation, Berlagebrug, Europaplein, Rooseveltlaan, Victorieplein en focuste ook op hun nummers.

1971 - Langs Amstel naar 't Kalfje

Martin Scheffer zakte veertig jaar geleden de weg langs de Amstel met zijn moeder af. We zien de watertoren aan de Spaklerweg in de verte en andere opmerkelijke punten. Wie kan me meer vertellen over wat er te zien valt?

1975 - De sloop van de "Oude RAI"

De successievelijke sloop van het oude RAI gebouw aan de Ferdinand Bolstraat werd door Martin Scheffer met zijn filmcamera op de voet gevolgd. Op de sloopplaats zijn Sporthal De Pijp en een nieuw woongebouw verrezen met de naam 'De Oude Raai'.

1980 - Olympisch Stadion in verval

Martin Scheffer filmde het Olympisch stadion in vervallen staat voor dat het een aantal jaren later gerenoveerd werd. Het stadion heeft een roemrucht verleden, te beginnen met de Olympsche Spelen in 1928, een jaar voordat ik geboren werd!