Amsterdamse Top 100 jong erfgoed . . . .

Airey flats nu op top-100 jong erfgoed

17 januari 2008 - Maarten van Ancum Plas maakte me er vanmiddag op attent dat de Airey flats aan de President Kennedylaan thans prijken op een aanbevelingslijst van de top-100 jong erfgoed in Amsterdam, periode 1940-1968. Toch een vreemde maar wel positieve ontwikkeling, want enige jaren geleden werd nog gedreigd met de slopershamer. Verzet van de buurt en bewoners heeft de politici op andere gedachten doen brengen en van sloop werd afgezien.

Nieuwsgierig geworden naar de inhoud van die top-100 heb ik de website van Bureau Monumenten en Archeologie er eens op na geslagen. Hier wordt het artikel aangekondigd met:

"In navolging van de Top 100 Rijksmonumenten, die minister Plasterk in het najaar van 2007 presenteerde, heeft wethouder Herrema aan Bureau Monumenten & Archeologie gevraagd om een Amsterdamse variant samen te stellen.
Welke bouwwerken uit de naoorlogse periode behoren tot de top van de Amsterdamse architectuur en stedenbouw?"

Ik vroeg me gelijk af welke objecten er nog meer in de Rivierenbuurt voor in aanmerking kwamen. Het grootste gedeelte bebouwing is immers van voor de genoemde periode gedateerd. Het betreft toch nog een 10-tal bouwwerken. Zelfs de "Nieuwe RAI" komt al op het lijstje voor.

• Kerk:
    Hunzestraat 85-89