Amateurbeelden van Piet van Rossum . . . .

Amateurbeelden van P.W. van Rossum

Een aantal filmpjes uit de verzameling amateurfilms van wijlen mijn vader, P.W. van Rossum. Ik heb de filmpjes gedigitaliseerd en op YouTube gezet.

Jaap van Rossum

E-mail: javaros@hetnet.nl

Voor het afspelen van deze filmpjes is een FlashPayer vereist

• Opening Nieuwe RAI gebouw - 2 februari 1961

• Floriade 1972 deel 1

• Floriade 1972 deel 2

• Floriade 1972 deel 3

• Floriade 1972 deel 4

• Floriade 1972 deel 5

De eerste Amsterdamse Floriade werd in 1972 georganiseerd en was toen de drukst bezochte tuinbouwtentoonstelling ooit ter wereld gehouden. Het toen nog nieuwe Amstelpark van nu besloeg slechts een gedeelte van het tentoonstellingsterrein, maar ook het Beatrixpark en een deel van het dijklichaam waarop later de Ringweg Zuid en het Station Amsterdam RAI werden aangelegd waren onderdeel van de Floriade.

• Winter in Amsterdam Zuid

Wintertaferelen in Amsterdam Zuid, in 1938 opgenomen op 9,5 mm-film door P.W. van Rossum (1910-1982). Te zien zijn achtereenvolgens: de Jekerstraat, gezicht over Jekerplein, op de achtergrond de Wolkenkrabber met de tot in de jaren zestig zo karakteristieke rookpluim; Schaatsenrijders bij de Zuidelijke Wandelweg, met op de achtergrond de (inmiddels allang verdwenen) gashouder bij de Omval; Schaatsenrijders bij het Muzenplein (waar de Boerenwetering begint), op de achtergrond het Apollopaviljoen en de Vredeskerk; Weeshuis (ook verdwenen!) aan de Wielingenstraat; Jekerstraat, gezicht over Jekerplein, op de achtergrond de Wolkenkrabber

Duur: 01:33

De beeldkwaliteit voldoet niet helemaal aan de eisen van de huidige tijd, maar ja...

• Een koninklijk vaartuig in de Amstel

Reportage van de vaartocht van de koninklijke familie in de koninklijke marine-sloep door de Amstel op 30 april 1962. Deze sloep bevindt zich nu in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam en zal wel nooit meer uitvaren.

Duur: 00:38

• Avondvierdaagse Amsterdam 1962 en 1964

Beelden van de Avondvierdaagse in Amsterdam uit 1962 en 1964. De eerste beelden zijn van jonge wandelaars van de Anne Frankschool in Amsterdam en zijn opgenomen in 1962. Mijn broer Hans komt een paar maal duidelijk in beeld. De rest van de film is opgenomen in 1964. Eén van de kinderen (ook van de Anne Frankschool), die dan te zien zijn, is de webmaster van de website http://home.hetnet.nl/~javaros/index.htm (Jaap van Rossum) op 12 jarige leeftijd. Daarna volgen enkele algemene beelden van de 21ste Avondvierdaagse.

• Amsterdam, stad van mijn dromen - 1948

Historische beelden van het leven in een ongeschonden stad