Plan Zuid . . . .

OVER PLAN ZUID . . . .

zondagen alleen met Bach

PLAN ZUID

uit de bundel De stem van de herfst - Paul Gellings
(FlashPlayer vereist)

Plan Zuid is de naam van de stadsuitbreiding van Amsterdam uit 1915, bedacht door H.P. Berlage. Dit stedenbouwkundig plan is zowel in architectonisch als in sociaal opzicht een enorm succes. Aan de bouw hebben veel architecten van de Amsterdamse School meegewerkt.

Eerste ontwerp
Berlage werd aan het begin van de 20e eeuw door de Amsterdamse gemeenteraad gevraagd een plan te ontwerpen voor de ontwikkeling van het onontwikkelde gebied ten zuiden van de stad tussen de rivieren Schinkel en Amstel. In 1904 presenteerde Berlage een ambitieus plan van kronkelende straten, dat zeer nauw op de bestaande stad aansloot. Na onderzoek bleek dit echter een zeer kostbaar en weinig efficiënt plan te zijn. Berlage werd gevraagd terug naar de tekentafel te gaan.

H.P. Berlage, Plan van uitbreiding zuidzijde der gemeente, 1904
Publiek Domein wegens verlopen auteursrecht

Definitief ontwerp
In 1914 presenteerde Berlage een nieuw plan, met kaarsrechte nauwe straten en langwerpige bouwblokken, doorsneden door enkele brede hoofdassen. Dit plan bleek veel beter realiseerbaar en efficiënter. In 1917 verleende de gemeenteraad goedkeuring aan dit plan. In de stijl van de Amsterdamse School werd tussen 1917 en 1939 de wijk Nieuw Zuid gebouwd, bestaande uit de Stadionbuurt en de Apollobuurt (in het huidige stadsdeel Oud-Zuid) en de Rivierenbuurt (in het huidige stadsdeel ZuiderAmstel). Ook een groot deel van de Nieuwe Pijp in het huidige stadsdeel Oud-Zuid behoort tot het Plan Zuid.

H.P. Berlage. Vogelvluchtperspectief van Plan Zuid.

Uitvoering
Het ontwerp van Berlage werd slechts in grote lijnen uitgevoerd. Op de plaats waar hij een academisch ziekenhuis had gepland, bouwde woningbouwvereniging De Dageraad een groot woningencomplex naar ontwerp van Michel de Klerk en Piet Kramer, dat in juli 1922 feestelijk door de wethouder Volkshuisvesting, S.R. de Miranda, geopend werd.

Amsterdam Zuid in 1922

Canon van Amsterdam
Plan Zuid is venster nummer 34 van de Canon van Amsterdam.

Bron: WikipediA

UIT WENDINGEN 1923, NR 4, UITBREIDINGSPLAN ZUID

Deze video is onderdeel van de educatieve serie Amsterdam vroeger en nu gemaakt door ETV.nl. www.etv.nl

H.J.A. Hofland over Plan Zuid

Het Plan Berlage heeft jaren met één ster in de Michelingids gestaan. Daar heeft Michelin een rake keuze mee gedaan. In zijn ruimtelijke ordening – met de allee van de Apollolaan, zich in de Churchilllaan en Rooseveltlaan voortzettend tot de Amstel, met het patroon van straten, pleinen en water – is het plan een voltooide eenheid, mooi op zichzelf. In de loop van tientallen jaren is gebleken dat het een extra verdienste heeft.
Dit stadsgebied heeft zijn oorspronkelijke karakter bewaard, het heeft zijn levenskracht niet verloren. Het is gespaard gebleven voor het verval dat in Amsterdam `verloedering' heet. Daarbij is het binnen driekwart eeuw van een nieuw buitengewest gegroeid tot een schakel tussen de oude stad en de expansie aan de Zuidas.
Het Plan Berlage in zijn tegenwoordige gedaante zou een voorbeeld van goed stadsbeheer kunnen zijn, als het niet één zwakke plek had.
Hier toont Nederland zich op zijn holst: in deze combinatie van een grootsheid in plan en uitvoering, en een zwakte die zich toont in plotseling versagende verbeeldingskracht en verwaarlozing. Een bezienswaardigheid op zichzelf.