Vergeten park, Irenepark . . . .

VERGETEN PARK, IRENEPARK

Als Rivierenbuurter van 45+ zijn we er allemaal wel een keer geweest met onze ouders of kinderen. Op een warme zomerdag hebben velen van ons er wel eens gesparteld in het pierebadje, of op een zondagmiddag gewandeld.
"In het Beatrixpark", zult u gelijk zeggen. Nee hoor, ik bedoel eigenlijk het Irenepark. Het park aan de Wielingenstraat op de plek waar nu de Noordhal van de RAI staat. In mijn herinnering komt deze naam steeds weer naar boven en ik weet nog dat het spartelbadje tegenover het Diaconie Weeshuis aan de Wielingenstraat lag.

In 3 ingezonden verhalen spreekt men ook letterlijk over het Irenepark. Zie hiervoor de bijdragen van Loekie Liefbroer, Freda Kreuker en Dick Speekman.
De 2 foto's hieronder zijn afkomstig uit het familiealbum van respectievelijk Loekie en Dick. Toevallig zijn de foto's gelijk gedateerd, 1947. Op de achtergrond is de behuizing van de Wielingenstraat te zien.

Loekie Liefbroer met haar moeder in het Irenepark
Loekie Liefbroer in het "Irenepark" 1947

Dick Speekman in het Irenepark
Dick Speekman in het "Irenepark" augustus 1947

Dongeschool klas 5 Hr. Ris 1955 foto: Loekie Liefbroer
Dongeschool klas 5 Hr. Ris 1955 in "Irenepark"

Loekie Liefbroer
Loekie Liefbroer voor de dependance van de Dongeschool in het "Irenepark" 1955

Ad Tiggeler

Ad Tiggeler

HOE ZAT HET DAN MET HET IRENEPARK?

Om meer te weten te komen over de historie van het park heb ik contact gezocht met de Vereniging Vrienden van het Beatrixpark. Deze vereniging is in 1981 door omwonenden opgericht om te voorkomen dat een deel van het park zou worden opgeofferd voor bebouwing.
Via e-mail heb ik contact gezocht met een lid van deze vereniging, de heer F.C.S. Warendorf.

Hij schreef mij:

Het klopt dat dit park daar lag. Het Beatrixpark is aangelegd in 1936-1937. Van 1940 tot 1961 was een deel van het park ook ten oosten van de Boerenwetering gelegen, waar nu de Noordhal staat. We zijn bezig met een boek over het park, dat op 17 april a.s. zal worden gepresenteerd.
In dit boek staat:
"Het gedeelte ten oosten van de Boerenwetering kwam pas later gereed aangezien de toekomstige loop van de Boerenwetering nog niet definitief was vastgesteld. Op 5 augustus 1940, ruim twee maanden na de capitulatie, was de uitbreiding van het park, ten oosten van de Boerenwetering, een feit.

Officiële plechtigheden bleven ditmaal achterwege. Tot dat moment werd het park afwisselend aangeduid als Beatrixpark, Zuiderpark, Park Zuid en Beatrixplantsoen, maar de verwarring was compleet toen journalisten de uitbreiding ook nog eens Prinses Irenepark gingen noemen.
Dit parkdeel,  in 1961 alweer opgedoekt, omdat de RAI daar een nieuwe hal ging bouwen, was ingericht met een speelweide en een voor die tijd luxueuze speelvijver met betonnen bodem en omheining, ruime bochten en stenen treden. Langs de speelvijver waren beschutte zitjes aangebracht en een pergola rustend op betonnen pijlers."
Er komt ook een foto van dit parkdeel in het boek.

Het Irenepark heeft dus nooit bestaan maar was een uitbreiding van het Beatrixpark.

bron: Gemeentelijk Archief
Het "Irenepark" 1958 gezien vanaf het Diaconie Weeshuis

Speelvijver 1952

Heeft u nog speciale herinneringen aan dat gedeelte van het park EN heeft u daar nog duidelijke EIGEN foto's van? Wij plaatsen ze graag op deze pagina.