H.P. Berlage . . . .

Berlage, Hendrik Petrus
Amsterdam, 21 februari 1856 - 12 augustus 1934

Berlage is een van Neerlands bekendste architecten. Hij schiep onder meer de Beurs in Amsterdam en het Haags Gemeentemuseum. In 1900 ontwikkelde Berlage een plan voor het Amsterdamse stadsdeel Zuid. De uitvoering ervan liet lange tijd op zich wachten, onder meer omdat de locatie van het nieuwe centraal station nog niet bekend was. In 1917 kwam Berlage met een gewijzigd plan op basis van nieuwe stedebouwkundige inzichten. Het plan-Zuid is grotendeels in Amsterdamse School-stijl uitgevoerd. Net als Berlage zelf gebruikten de Amsterdamse-Schoolarchitecten eerlijke materialen als baksteen, hout en natuursteen. Maar waar Berlage sobere, kale gebouwen ontwierp, vallen bij de Amsterdamse School juist de originele hoekoplossingen, ongewoon materiaalgebruik en versieringen op.

Zie ook: