HERDENKEN: Miep Giesplantsoen

 
 
De dag na het overlijden van Miep Gies, dus op 12 januari 2010, nam ik contact op met het stadsdeel (toen nog Rivierenbuurt), om voor te stellen het naamloze plantsoen voor mijn deur Miep Giesplantsoen te dopen. De eerste reactie, "Miep Gies is geen rivier", stemde niet hoopvol, maar dit soort zaken vergt nu eenmaal een wat langere adem, dus hield ik aan. Redenen te over voor de naamgeving.
 

  Miep Gies (Foto: AFF Basel /AFS Amsterdam)  
Sinds een jaar of vijftien woon ik op Hunzestraat 25. Dit is een bijzondere plek. Het is de woning van waaruit Miep en Jan Gies in de oorlog de onderduikers in het Achterhuis verzorgden. Na de bevrijding trok Otto Frank bij hen in, en het is dus meer dan waarschijnlijk dat hij hier in huis voor het eerst in het dagboek van zijn dochter las. Aan de overkant, op de hoek van het plantsoen, ligt Hunzestraat 4, waar Jacqueline van Maarsen woonde, het beste vriendinnetje van Anne. Zouden ze ooit samen op het grasveld hebben gespeeld? Ik ga een lang verhaal kort maken. Het heeft twee-en-een-half jaar geduurd voor alle ambtelijke hindernissen, met frustrerende omwegen via de Centrale Stad en het nieuwe stadsdeel Zuid, waren genomen, maar de toezegging is gedaan: het Miep Giesplantsoen komt er, waarschijnlijk rond 4/5 mei 2013. Hopelijk kan dit symbool het geheugen van Plan Zuid dienen, want terugdenken aan die donkerste dagen van de Rivierenbuurt en aan de mensen die zich onder grote dreiging toch inzetten, is een levensles voor alle tijden.


Gerard Harmans
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

You have no rights to post comments

Reacties  

 
# RE: HERDENKEN: Miep GiesplantsoenNel Vos 05-10-2012 12:57
Mevrouw Gies heeft na de oorlog ook achterin de HUnzestraat gewoond. Ik zoek het juiste nummer nog op.
 
 
# RE: Miep GiesplantsoenNel Vos 05-10-2012 12:55
Ik heb kort na de honderdste verjaardag van Mevr. Gies een zelfde idee besproken met de Anne Frank stichting. helaas is dat niet doorgegaan. ben verrast dat het nu wellicht toch gaat lukken!
 
 
# Pauline Wesselink 11-09-2012 18:57
Heel mooi dat het Miep Giesplantsoen er komt op die plek, zodat de naam van Miep Gies in ere wordt gehouden. Dat dit zo lang moest duren, wel erg...maar de inspanningen zijn tenminste beloond.
 
 
# Luzan 11-09-2012 18:57
"Miep Gies is geen rivier..." ((-:
Mooi zo, ere wie ere toekomt en de juiste plek. Gefeliciteerd.
 
 
# wim klaasen 11-09-2012 18:56
de aanhouder wint!! Gefeliciteerd.
 
 
# Marijke Klamer 11-09-2012 18:52
Fantastisch, dat u zo doorgezet heeft ! En met groot succes en eer! Miep Gies heeft het verdiend dat deze symbolische plaats naar haar vernoemd zal worden. Zelf heb ik in de jaren 70 op kamers gewoond in de Waalstraat 110 4 hoog. Nooit gerealiseerd dat er in deze buurt zoveel gebeurd is tijdens WO II...........
 
 
# Abel van Aalst MBA 11-09-2012 18:26
Eerstens een dankjewel aan de initiatiefnemer . In Amsterdam blijk je al vele jaren een huid als een olifant te moeten hebben om het linkse politieke tuig te pareren. Deze meneer verdient een grote pluim.
Wat een gotspe om te reageren op het verzoek met "het is geen rivier". Een echte Amsterdammer had zoiets nooit bedacht.

Helaas wordt mijn geboortestad al vele jaren door niet Amsterdammers naar de knoppen geholpen.
De oorspronkelijke Amsterdammers zijn gedurende vele jaren voorheen merendeels gevlucht naar Zaanstad, Lelystad, Almere etc.

Abel van Aalst

PS
Geheugen Plan Zuid ga zo door. Het is belangrijk dat jullie e.e.a. levend blijven
houden.
 
 
# Georgette Vos-Graeve 11-09-2012 18:26
Nooit geweten dat de familie Gies in de Hunzestraat woonde. Ik heb vanaf vanaf mijn geboorte in 1947 tot 1971 op Lekstraat nr. 33 gewoond. Een mooie naam voor het plantsoen waar wij op uitkeken.