OORLOGSSCHADE: Bommen op Zuid

You have no rights to post comments

Reacties  

 
# BommenkaartJaap van Rossum 29-05-2014 13:07
Het Stadsarchief heeft onlangs een bommenkaart online gezet: maps.amsterdam.nl/woii/
 
 
# Indirecte SchadeLeo Mathot 11-07-2013 09:47
In het artikel Bommen op de Rivierenbuurt door Co Maarschalkerwee rd wordt verwezen naar Engelse bombardementen in oktober 1940. In De Graafschap-Bode van 9 oktober 1940 staat daarover een krantenartikel met als kop “Amsterdam door Engelsche bommen geteisterd”. Wat opvalt is dat andere kranten (nu te vinden op www.kranten.kb.nl) hetzelfde artikel publiceerden. Het komt dus uit één bron en die moet van de bezetter geweest zijn. Als je het artikel leest valt het op dat er geen systeem in de luchtacties zat. Je zou verwachten dat de Engelsen bijvoorbeeld industriële doelen zouden aanvallen, maar ze deden maar wat.
De verklaring is dat alle schade veroorzaakt werd door het luchtafweergesc hut van de Duitsers. We praten over zogenaamde indirecte schade (ook wel “collateral damage” genoemd). Een tante van mij, die mevrouw van Haaren-Ronge uit de Vechtstraat nog in het Luthers Diakonessen Ziekenhuis bij het Vondelpark heeft moeten identificeren, bevestigt dat met klem. Als een projectiel van de luchtafweer pas op de grond ontploft kan dat grote materiële schade aanrichten en dan wordt al gauw aan een bom gedacht.
Het kwam de bezetter dus goed uit om de Engelsen daarvan de schuld te geven, want die zouden bommen op woningen van weerloze burgers gooien.
Misschien moeten we alle andere rapportages, uitgezonderd het bombardement van de Sicherheitsdien st van Gestapo in de Euterpestraat, met andere ogen gaan bekijken.
L.H.G. Mathot