LITERATUUR: Mevrouw, is dit uw zoon?

Herinneringen aan de tweede wereldoorlog
David de Levita

In Mevrouw, is dit uw zoon? beschrijft de gerenommeerde kinderpsychiater David de Levita hoe het voor de oorlog toeging in zijn gezin (een moeder en twee broers) en hoe het leven gaandeweg verstikte door de nazivervolging. Zijn tijd op het Joods Lyceum was een curieus mengsel van zich bevrijd en thuis voelen en angst voor de dreigende ondergang – een angst die zo goed mogelijk werd verdrongen.

De Levita ontkwam door een toeval aan de razzia in het centrum van Amsterdam op 26 mei 1943, vluchtte met een broer en een vriend naar Friesland en verbleef daar als een soort pseudo-zeiler gedurende de zomer. Terug in Amsterdam werd hij aangehouden, maar ontkwam opnieuw door toeval aan deportatie. Hij vluchtte naar Nijmegen, kwam onder de hoede van het verzet en werd liefderijk opgenomen in een gereformeerd gezin in Hattem, waar hij de bevrijding beleefde.

Mevrouw, is dit uw zoon? is een bedachtzame en tot overdenking stemmende beschrijving van een overlever, die zich afvraagt waaraan hij zijn behoud te danken heeft.

Recensie(s)

Psychoanalyticus David de Levita heeft een joodse achtergrond. Hij komt uit een Amsterdamse SDAP-familie, die het joodse geloof had afgezworen. De Levita heeft zijn herinneringen aan zijn tienertijd tijdens de oorlog op papier gezet. Hij schetst een beeld van het milieu waarin hij opgroeit en van de Pietje Bel-achtige streken die hij en zijn vrienden op het Joods Lyceum uithalen: in de oorlog kent David nauwelijks angst. Toch wordt het in de zomer van 1943 te gevaarlijk. Onder het mom dat hij wil leren zeilen, vlucht hij naar Friesland. Als het vakantieseizoen voorbij is, valt het zeilen te veel op en moet hij terug naar Amsterdam. Vervolgens belandt hij in Hattem. Net als in Friesland beleeft hij er een vrij harmonieuze onderduiktijd. De gevaren dringen niet tot David door, hij wordt hopeloos verliefd op de dochter van zijn onderduikgevers, maakt grappen met zijn onderduikmoeder en mag zelfs een vriend uitnodigen om te komen logeren. De jonge David vergeet bijna dat hij onderduiker is. Met enkele afbeeldingen in kleur.

Elias van der Plicht

Publicatie: 8 april 2013
88 pagina's
Paperback € 12,95 (exclusief verzendkosten)
isbn: 9789491728020
Afmetingen: 8x122x189 mm/Gewicht: 110 gr.

Uitgeverij: Trophonios

You have no rights to post comments