271 - Het straatbeeld van net na de oorlog

 

Het straatbeeld van 1945-1948 van de omgeving Rijnstraat, Lekstraat, Vechtstraat, Uiterwaardenstraat tot aan de Niersstraat, waar ik naar de kleuterschool ging. Helemaal lopen vanaf de Rijnstraat. Wegbrengen was er in die tijd niet bij. Ik ben in februari 1942 geboren.

Mijn geheugen gaat terug tot de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het straatbeeld was toen heel anders dan nu. Er waren nauwelijks auto's. Er liepen vaak loslopende honden, sommige hadden zelfs schurft.
De bakker bracht het brood rond met een bakkerskar.
Ook kwam er het Abcouder Kaasboertje met een paard en wagen. Het paardje was erg mager en werd geslagen, daarom riepen de kinderen uit de buurt hem na: "dierenbeul! " (heeft er iemand toevallig foto's van…… ?)
Ik herinner mij nog straatventers o.a een imposante grote man met zwart haar met een enorme hoeveelheid ronde dozen rondom zijn lichaam. Hij riep luid schallend: "Hoedendozen in alle maten!" En een straatventer met blond haar die riep: " Mooie Gladiolen! " Ook kwam er een hoempapa muziekband in Volendammer pakken met een boemketel en een trompet en een trombone die speelden in de straten en die spelletjes deden met de kinderen o.a. met behulp van de stoeprand: "d'r op en der tussen en der op."
Ook kwam er een schillenboer met een paard en wagen die bij iedereen de schillembak kwam legen. Hij liet daarbij zijn klompen beneden in het portiek staan en kwam op zijn natte sokken bij iedereen naar boven.

Onno Hobbelman - 11 juli 2013
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

You have no rights to post comments

Reacties  

 
# VentersGuy de Valk 08-05-2014 14:21
En vergeet de Hoedendozen man niet ... Die riep luidkeels : "Hoedendozen .... Hoedendozen in alle mateeee ... Groteee, Kleineee en middelmatigeeee ...
 
 
# Straatbleveniss enEvert Rulf 01-02-2014 15:22
Er waren zo weinig auto's dat je als 6-jarige op weg naar school veilig de Zuider Amstellaan kon oversteken, ook omdat lijn 4 nog niet reed. Dan waren er de ratels van de vuilnismannen die boos werden en je dreigden via de klep in de vuilnis te gooien als je baldadig tegen ze deed. Je had de wafelkar. Bij de bakker de ovenruimte inkijken en poep roepen bij de blik op het speculaasdeeg. Weggejaagd worden door de koster van de Lutherse kerk als je op de trap speelde en natuurlijk alle avonturen op het landje voorbij de Rivierenlaan.
 
 
# SrraatventersOnno 19-07-2013 23:58
Leuk die video. De derde met de chrysanten meen ik mij vaag te herinneren.