Beelden uit Zuid in "de oorlog in blik"

Terug naar de vorige pagina <<

Op de website www.oorloginblik.nl, die op 16 september 2010 gelanceerd is, is een uitgebreid overzicht te vinden van films en geluidsfragmenten uit de Tweede Wereldoorlog over Nederland, Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Oorlog in Blik is een initiatief van het programma Erfgoed van de Oorlog en wordt uitgevoerd in opdracht van het NIOD door Monique Brinks en Gerard Nijssen.

Alle films en geluidsfragmenten over het Koninkrijk der Nederlanden uit de Tweede Wereldoorlog komen bij elkaar op één website www.oorloginblik.nl te staan. Nooit eerder werd zoveel audiovisueel materiaal uit de oorlogsjaren online samengebracht op één site. Het gaat om uren onbekend en nog nooit eerder vertoond materiaal van particulieren, dat na intensief speurwerk boven water is gekomen. Dit unieke materiaal wordt nu gedigitaliseerd en komt beschikbaar voor een groot publiek.

De website biedt een uitgebreid overzicht van aanwezige titels en fungeert als zoekmachine voor het vinden en bekijken van audiovisueel materiaal. U kunt zoeken op trefwoord en locatie. De zoekresultaten kunt u direct online bekijken, gratis. Ook kunt u via de commentaarfunctie opmerkingen bij de films maken.

De onderwerpen zijn zo veelzijdig als het leven zelf: de mobilisatie, NSB, Nederlands-Indië, de gevechten, het Duitse perspectief op Nederland, maar ook het leven van alle dag: hoe ging Nederland om met de bezetting die een steeds steviger grip kreeg op de maatschappij? Bewegende beelden vertellen dit verhaal op een directe en indringende wijze, soms schokkend, soms ontroerend en altijd vanuit het perspectief van de ooggetuige.

Wij hebben de website eens voor u doorgespit en vonden de volgende films met beelden van Amsterdam Zuid.

Titel: Winter 1941 - Salomon (Sal) Brest (12-8-1918- vermoord in Auschwitz op 28-2-1943)
Met o.a. de locaties: Rijnstraat - Scheldestraat

Titel: Toevallige ontmoeting - Salomon (Sal) Brest (12-8-1918- vermoord in Auschwitz op 28-2-1943)
Met de locatie: Lekstraat

Titel: Sal Brest 2 - 1938-1942 - maker verm. Emanuel de Groot
Met o.a. de locaties: Noorder-Amstellaan - Apollolaan - Roerstraat - Olympisch Stadion

Titel: Waar en hoe onze jeugd zich in Amsterdam vermaakt - 1940 - maker Jacob Buys
Met o.a. de locaties: Apollolaan - Speeltuin Gaaspstraat (en niet het Henrick de Keijzerplein zoals de website Oorlog in Blik vermeldt)

Titel: Bevrijdingsfeesten Amsterdam - 26, 27 en 28 juni 1945
Met o.a. de locaties: Noorder-Amstellaan - Corn. KrusemanstraatApollolaan - Marathonweg

Titel: Jeugdstorm in Amsterdam - 1940
Met de locatie: Olympisch Stadion

Titel: Bevrijding 1945 - maker Eliasser, A.S.
Met de vele locaties in Zuid

Reactie Bram de Haan.

De één na laatste film uit deze serie; hoe de jeugd zich vermaakt 1940, noemt o.a. Apollolaan, en Henrick de Keijserplein.
Het Henrick de Keijserplein heb ik in deze film niet kunnen ontdekken. Wel de Kromme Mijdrechtstraat (ik woonde er toen zelf) waar de jeugd toen midden op de rijweg aan het pinkelen was.
Wat ik wel tegenkwam, was een hele reportage van een sportdag, in de speeltuin Amsterdam Zuid, aan de Gaaspstraat. Misschien is hier wel een vergissing gemaakt met de Speeltuin District V, aan het Henrick de Keijserplein.
Ik ben zelf lid geworden toen het grind vervangen werd door tegels. Deze betegeling maakte een einde aan de wedstrijden van de onderafdeling korfbal, KVAZ. Een eenzame korfbalpaal stond nog in de hoek. Van toen af aan leidde KVAZ een nomadenbestaan, (ikzelf heb, vlak na de oorlog ,nog gespeeld op de Kruislaan) ca. 1960 kwam daar een einde aan, door een nieuw veld aan de Kinderdijkstraat. KVAZ was toen geen onderafdeling meer.
Toen ik lid werd was Piet de Vries opzichter (schuilbaan voor zijn illegale activiteiten?). Bij hem waren ook de autopeds in beheer, die je in de wedstrijden in de reportage ziet. Je kon deze autopeds doordeweeks huren of lenen, dat weet ik niet meer, en moest ermee in de speeltuin blijven.
Ontzettend wat een enorme belangstelling toen.
In deze grote massa meende ik nog 3 mensen te herkennen.
Naast de poppenkast, onder de luifel van het clubgebouw, dacht ik te zien Mevrouw (Siets) Wessels en Mevrouw Schreuder. Mevrouw Schreuder was moeder van Ton en Rietje. (Hadden ze niet een witte keeshond?) Haar man deed ook veel in de speeltuin(was hij Sinterklaas?)
Voorts meende ik op een paar plekken Piet de Vries te ontdekken, tijdens de oorlog opzichter, daarna nam hij zijn oude beroep van typograaf weer op. Piet had in Blauw Wit gekorfbald. In de vijftiger jaren was hij korfbalscheidsrechter in de hoogste klasse.
Ik neem aan, dat hij ook gediplomeerd sportleider was. Jarenlang heeft hij voorjaar/zomer leiding gegeven aan het openluchtspel in de speeltuin op dinsdag- en donderdagavond. Tot 8 uur voor de kleineren (slagbal), daarna honkbal voor de groteren. Zijn kreet <Speeele> klinkt mij nog in de oren.
Unieke beelden uit de Rivierenbuurt: het tijdens de oorlog afgebroken gebouw van roeivereniging Willem III, aan de Amstel, aan het eind van de Kromme Mijdrechtstraat, de schuilkelder in de Gaaspstraat, en mijn later ouderlijk huis aan de Gaaspstraat.

Bram de Haan