Kook voordeelig . . . .

<< terug

KOOK VOORDELIG

Toen ik met m'n gezin, op Eerste Kerstdag 2004, bij mijn hoogbejaarde ouders op visite was en het kerstdiner ter sprake kwam, stond mijn moeder op een haalde een oud vergeeld boek ter voorschijn.
Zij zijn in het oorlogsjaar 1943 getrouwd en het viel niet mee om alle eindjes aan elkaar te knopen.
Voedsel werd schaars en het was bittere noodzaak om wàt men had ook goed te kunnen bereiden.
Mijn moeder heeft zich destijds het kookboek "KOOK VOORDEELIG" van de hand van Riek Lotgering-Hillebrand, aangeschaft. Dit boek, de derde druk, (de eerste druk is dateert van 1935) bevat, zoals de titel aangeeft, "meer dan 300 recepten voor eenvoudige voeding die past in een zuinige huishouding".

JW

Inleiding van "KOOK VOORDEELIG"

" In een tijd, waarin wij zuiniger dan ooit moeten zijn, niet omdat de voedingsmiddelen schaars en duur zijn, maar omdat de huisvrouw steeds minder geld tot haar beschikking heeft, past het ongetwijfeld zich goed rekenschap te geven van wat men zich voor het beschikbare geld verwerft. Maar ook in meer normale tijden blijft voor een goede huisvrouw zuinigheid geboden.
Wat het voedsel betreft zal men genoodzaakt zijn, zooveel mogelijk voedingswaarde te koopen voor zoo weinig mogelijk geld. Daarbij zal men zich dikwijls moeten afvragen of het geld, besteed aan bepaalde levensmiddelen, werkelijk goed is besteed. Niet zelden komt men daarbij tot de ontdekking, dat verschillende levensmiddelen aan voedingswaarde niet geven wat hun prijs zou doen vermoeden. Zulke levensmiddelen behooren tot de groep van luxueuse levensmiddelen, waarbij méér geld dan gerechtvaardigd is, wordt uitgegeven voor vorm, kleur, smaak, enz.
In vleeschwaren zijn dergelijke voorbeelden gemakkelijk
te vinden, evenals in peulvruchten, enz.
Bij het kiezen van de levensmiddelen houde men dus rekening met hun werkelijke waarde en kieze dat wat de beurs toelaat."

Riek Lotgering-Hillebrand

Enkele recepten:
  1. aardappelgerechten
  2. koolgerechten
  3. saladegerechten
  4. wildgerechten
  5. visgerechten
  6. eiergerechten
  7. vleesgerechten
  8. nagerechten
  9. soepgrechten

Voor het bekijken van deze filmpjes is RealPlayer vereist en een breedbandverbinding aanbevolen

Filmpje: Aardappelen in de schil gekookt
Leerlingen van huishoudscholen wordt geleerd aardappelen in de schil te koken met een minimum aan water.
[Polygoon Hollands Nieuws (ToBis Hollandsch Nieuws), januari - februari 1942, zw/w]

Filmpje: Nederland voedt zichzelf
Een van de elementen van het nationaal-socialisme is dat ieder land zichzelf moet kunnen voeden zonder afhankelijkheid van import uit het buitenland. Onder de term "productieslag" wordt voor dit idee propaganda gemaakt in het bioscoopjournaal.
[Polygoon Hollands Nieuws (ToBis Hollandsch Nieuws), 21 augustus 1942, zw/w, beeld springt terug]

Filmpje: Werken aan de voedselvoorziening voor de winter
In de Haarlemmermeerpolder worden de landerijen omgeploegd en bemest en worden aardapppels gepoot om de voedselvoorziening voor de komende winter veilig te stellen.
[Polygoon Hollands Nieuws (ToBis Hollandsch Nieuws), april 1944, zw/w]

<< terug