Leerlingen Dongeschool maken expositie Jodenvervolging . . . .

Leerlingen Dongeschool maken Expositie Jodenvervolging

Jos Wiersema

Leerlingen van groep 7 en 8 van de Dongeschool hebben een expositie gemaakt over de Jodenvervolging. De Dongeschool is een openbare basisschool in de Rivierenbuurt in Amsterdam. In de Rivierenbuurt woonden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog 17.000 Joden. Meer dan 13.000 van hen zijn vermoord. Het schoolplein van de Dongeschool wordt door vier straten ingesloten: Dongestraat, Dintelstraat, Deurloostraat en Geulstraat.

Dongeschool Dintelstraat 5

Rondom de school woonden op 62 adressen Joden: van hen zijn er 142 omgebracht; 45 hebben de oorlog overleefd. De expositie toont de namen en adressen van de slachtoffers, zoals die voorkomen op het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland.

Furkan en Danny vormden het ontvangstcomité en verzorgden op dat moment de catering

De leerlingen fotografeerden adressen van Joden die rondom de school hebben gewoond en die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Ook schreven de leerlingen gedichten. Het resultaat kunt u bezichtigen op speciaal gemaakte panelen. Het project werd begeleid door de kunstenaars en docenten fotografe Jenny Wesly en dichter Jos van Hest. Concept en coördinatie van het project: Ido Abram (Stichting Leren).
De drie dagen durende expositie werd op 14 mei geopend waarbij de leerlingen over het project vertelden, gedichten voorlazen en een herdenkingsritueel uitvoerden.

mijn gidsen Fetya en Niki vertellen over de locaties in de Rivierenbuurt waar de Jodenvervolging heeft plaatsgevonden

Op 15 mei j.l. heb ik een bezoek gebracht aan de Dongeschool omdat ik natuurlijk  geïnteresseerd ben in de geschiedenis van de Rivierenbuurt maar het meeste nog was ik benieuwd naar wat de kinderen er van gemaakt hadden en hun ervaringen daarbij. Ik stalde m'n motor in de Dintelstraat en liep het immense schoolplein van de Dongeschool over en kreeg gelijk weer het 'lagere schoolgevoel' hoewel de Zuiderschool mijn school was.

Vele witte stenen met namen symboliseren de slachtoffers uit de straten rondom de school

De schooldeur was  uitnodigend geopend en een vriendelijk ontvangstcomité bood mij gelijk te eten en te drinken aan. In een ruim lokaal stonden de expositiedecors overzichtelijk opgesteld. Aanvankelijk werd ik begeleid door Jim en Nick die mij de nodige tekst en uitleg gaven. Al snel werden zij afgelost door Nikki en Fetija en ik heb helaas de jongens beiden niet meer gezien voor de fotosessie.

de vele stenen die staan voor veel ellende

Fetija had het huis Dongestraat 15 huis van Hanne Jalowitz en het gezin Tichauer bezocht.

Fetija (l) en Niki poseren bij hun eigen werkstuk

Niki beschreef het huis, één etage hoger, van het gezin Nico Prins bestaande uit vader, moeder en dochter. Dit gezin is op 22 oktober 1944 in Auschwitz om het leven gekomen.

Hieronder de gedichten van de meisjes

Ik heb vandaag jouw portiek gezien
Er waren veel schrammen op de trap

Op de deur zat een sticker van een panda

Waar was dat witte kluisje
aan de linkerkant van de muur voor?
Was dat er al?

Fetija

Ik zag je slaapkamerraam
Er slaapt nu iemand anders
achter je raam
Jammer dat je licht niet aan mocht

Had je wel een lekker bed?
Ik denk het wel

achter je raam

Niki

Overzicht van een deel van de overzichtelijke expositie

Elk werkstuk was voorzien van een foto van een woning die door Joodsede betreffende woning. Deze woning is daarop in het rood gemarkeerd. Voorts een gedicht en een foto van een opvallend detail van de woning, zoals een brievenbus, een huisnummer. Ook is er een pagina te zien met de namen van de voormalige Joodse bewoners.

Aandachtig luisteren oudere bezoekers naar de uitleg van Niki en Fetija

Al met al een interessante ervaring om te zien hoe de kinderen toch stil hebben gestaan bij het immense leed dat vele buurtbewoners jaren geleden is overkomen. Het is goed dat de kinderen weten wat er is gebeurd in de Rivierenbuurt. Ons, na-oorlogse kinderen, is nooit iets verteld over deze geschiedenis .
Ik vond de expositie mooi maar steriel. Het was goed te merken dat (te) veel ouderen zich er mee bemoeid hebben. Ik miste de vrije kinderhand, die mijns inziens doorslaggevend had moeten zijn voor expositie als deze. Wellicht had het schoolbestuur de kinderen ook kunnen wijzen op deze website waar zoveel verhalen van tijdgetuigen te lezen zijn. De kinderen zouden zelf contact met deze tijdgetuigen kunnen opnemen en hen vragen kunnen stellen.

Om dit stukje te beëindigen wil ik toch nog even verwijzen naar het verhaal dat Jan Drijfhout heeft ingezonden. Hij woonde destijds als kind in de Geulstraat en had een Joods vriendinnetje genaamd Eefje. Een aangrijpend verhaal dat veel leed vertolkt.
U leest het hier >>

Documentaire over initiatiefnemer van het Joods Digitaal Monument
Het levenswerk van Isaac (Ies) Lipschits en de making off van de Dongeschool-expositie
Kruispunt 4 mei 2008

In Kruispunt aandacht voor het levenswerk van Isaac Lipschits: het digitaal monument voor vervolgde Joden. Lipschits is de initiatiefnemer van een ambitieus project op internet. Hij wil alle 104.000 vermoorde Nederlandse Joden uit de anonimiteit halen en hun gezicht teruggeven. Hun namen mogen niet vergeten worden. Isaac Lipschits is een kind van de Shoah. Zijn beide ouders, drie broers en 1 zus zijn omgebracht in de kampen Auschwitz en Sobibor. De historicus blijft hij doorwerken aan zijn geestelijk testament: het Joods monument. Hij zal tot het einde beschrijvingen blijven maken van al die anonieme doden. In Kruispunt zijn verhaal.
Voorts ziet u hoe de kinderen van de Dongeschool gebruik hebben gemaakt van het Joods Monument om de expositie gestalte te geven.
Ies Lipschits is op 24 mei 2008, kort na de uitzending, overleden.
Naar de documentaire >>

Foto's
Alle door mij gemaakte foto's kunt u via Picasaweb bekijken en voor eigen gebruik downloaden:

Meer over de Dongeschool vindt u op de website: www.dongeschool.nl

OUD-LEERLINGE VAN DE DEURLOOSCHOOL BEZOEKT DE TENTOONSTELLING DONGE(BASIS)SCHOOL AMSTERDAM, 14 mei 2008

Mevrouw Blaauw was een oud-leerlinge van de Deurlooschool. Zij had klassefoto’s van 1934 bij zich. Met haar man kwam ze kijken. Vroeger heette de tegenwoordige Dongeschool volgens haar de Dintelschool. De Dongeschool bestond toen wel, maar lag ergens anders – wel aan hetzelfde schoolplein. Zie het kaartje hieronder.

Digitale gedenksteen

Voor de Joodse slachtoffers van de