Ingezonden bijdrage van Olga Aldersebaes-Braakensiek

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

USA

Pagina van Olga Aldersebaes-Braakensiek

 

" GeŽmigreerd "

Bij de foto's:
De ene is van mij en mijn jongste broer Paul op de waranda. Dit moet zo ongeveer 1947/1948 zijn en de andere is op de dag voor mijn emigratie naar Amerika in 1962, met a.s.man Ton Aldersebaes die vroeger op de Rivierenlaan woonde.

Ben in 1938 geboren en woonde tot mijn emigratie in 1962 in de Roerstraat 71/3. Ging naar de Vondelschool en daarna naar de 2e O.H.S. in de P.L. Takstraat. Veel getold met Tania Smit. Oude vriendinnen Tetta en Els Kleerkoper emigreerden naar Australia in 1948.

Ik herinner mij melkboer Rot. Voor die tijd was er een andere melkboer genaamd Onrust. Wij woonden vlak tegenover die zaak en iedere ochtend kwam de melktruck met van die grote vaten melk die allemaal ontladen werden hetgeen een hels kabaal maakte.

Je ging dan ook voor een liter melk naar de overkant met een melkkan. Geen flessen toen maar melk zo gemeten en geschonken uit het vat.

Wij deden ook boodschappen bij Vork de groenteman. Onze bakker was Tjomsma in de Maaststraat en laten we vooral niet vergeten: En betere waar en 10% alleen bij De Gruyter!!

Enkele namen: Jellie en Obbo kende ik wel. Hun achternaam was Hut. Zij waren een stuk jonger dan ik en ik had dus vrijwel geen contact met hun. Hun moeder en de mijne zijn echter op latere leeftijd nogal bevriend geraakt en ze speelden vaak kaart. Mijn moeder is in 1991 overleden op 85 jarige leeftijd.

Gedurende de oorlog waren al onze buren Joodse mensen en al hoewel ik klein was herinner ik me de razzia's wel. Na de oorlog kwam onze buurman Ernst Simons terug uit een kamp en woonde een poosje bij ons. Zijn zuster Ruth was ondergedoken en beiden zijn naar de USA geemigreerd. Toen ik vloog voor de KLM had ik op een goede keer een vrouwtje aan boord die me vroeg of ik haar niet herkende. (Vroeger kregen de passagiers altijd een crewlijst en mijn meisjesnaam was vrij bekend). Het bleek Ruth Simons te zijn. De volgende keer dat ik in New York was heb ik haar opgebeld en we hebben samen gelunched. Haar broer was weer naar Duitsland gegaan ( waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen) want hij was eerst Duitser en daarna Joods. Niemand begreep het.

Herinneringen aan de oorlogstijd

Het bombardement op de Roerstraat als zodanig weet ik niet maar dat moet geweest zijn toen mijn moeder mij achter de kamerdeur hield. Ik dacht dat het vliegtuigen waren en mijn moeder vertelde me later dat ik "O Mammie, rommeldebom" zei.

Roerstraat 13 / 14 juli 1941
13/14 juli 1941

De razzia staat me vagelijk bij. Al onze buren : de families Heyman, Simons en Metzelaar werden weggehaald. De Metzelaars hadden een zoon Walter geheten en de Simonsen - die ik in mijn verhaaltje aanhaalde - hadden een zoon Ernst en een dochter Ruth. De Simonsen kwamen uit Keulen waar de vader Rabbi was. Iedere Vrijdag avond gingen mijn mam en ik naar beneden om het licht aan te doen (voor de elctriciteit werd afgesloten) en ik kreeg altijd een "peppermintchen".

Allen de Simons kinderen kwamen terug en alleen Mevrouw Heyman. Die is later naar Amerika geemigreerd waar ik haar heb ontmoet. Gedurende de World's Fair in New York logeerde mijn moeder bij ons en toen heeft ze Mevrouw Heyman ( die toen hertrouwd was en  Hertz heette weer gezien en de dames zijn samen op stap geweest.

Gedurende de hongerwinter werden mijn broer Frits en ik uitbesteed. Frits zat in Groningen en ik in Wolvega (Friesland). Ik kan me herinneren dat ik werd opgehaald na drie maanden en voor het eerst een stukje wit brood kreeg met echte boter er op. Niets heeft ooit zo lekker gesmaakt!!!

Na de oorlog zat ik in de eerste klas met zo'n mannetje of veertig. (Moet je nou mee aankomen hah) Er was een onderwijzeres en wij hadden leien en griffels. We hadden ook een sponzedoos waar je af en toe een droge boon instopte om een plantje te groeien. Het werkte ook nog.

Olga Aldersebaes-Braakensiek, USA, 25 november 2004

E-mail: olgabraa@yahoo.com

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<


Vergroot


Vergroot


Vergroot


Vergroot