Ingezonden bijdrage van Leon de Groot . . . .

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Leon de Groot

e-mail: l.groot995 (at) upcmail.nl

De Catharina fröbelschool

Met ongelooflijk veel plezier bekijk ik jullie site. Het is zeer bijzonder de persoonlijke verhalen te lezen. Kleuren, geuren, geluiden, die ver in het geheugen liggen opgeslagen, worden weer springlevend.
Kennelijk roept de Rivierenbuurt ook een saamhorigheidsgevoel op en juist in deze tijd ontbreekt dit gevoel bij veel mensen. Er moet een ramp gebeuren voordat dit gevoel weer bovenkomt.
Uit de verhalen blijkt, dat de oorlogsgeneratie en de generatie geboren kort na de oorlog, veel gemeenschappelijke herinneringen heeft.
Het verhaal van Dick Speekman sprak mij zeer aan, daarbij had hij een foto geplaatst van de Catharina fröbelschool uit 1949 waarop ik ook sta, hij helemaal links (voor de kijker) en ik helemaal rechts, naast mij staat een groot meisje met witte strik.
Inmiddels hebben Dick en ik al wat mailtjes uitgewisseld.
Na de fröbelschool ging Dick naar de Albertus Magnus en ik naar de Thomas van Aquino.

Waarom 2 katholieke scholen in één gebouw zaten, is mij nooit duidelijk geworden. Wel waren de onderwijzers op de Thomas vooral broeders. Was er al sprake van enige rivaliteit tussen de katholieke scholen, de openbare school aan de overkant in de IJsselstraat bestond gewoonweg niet. Waarschijnlijk werd ons gezegd dat we ons niet met die kinderen mochten bemoeien, terwijl het juist zo interessant was, want daar zaten ook meisjes op school. Als kind woonde ik op de Vrijheidslaan, kan me ook herinneren dat de laan andere namen had, Amstellaan, Stalinlaan, als ik me niet vergis heel kort 5 Novemberlaan.
Buitenspelen was het mooiste wat bestond en als klein kind liep je alleen naar school en moest toch de Rijnstraat genomen worden.
Dit mailtje is vooral bedoeld om een aantal foto's te mailen, de klassenfoto spreekt voor zich. Er zijn hopelijk nog veel bezoekers die zich op de foto herkennen. Verder een aantal opnamen van de Rivierenbuurt vanuit de lucht, deze opnamen maakte ik in 1978.

Veel succes met jullie site.
Hartelijke groeten.
Leon de Groot 08 januari 2005

zie ook "luchtfoto's"


Vergroot


Vergroot


Vergroot


Vergroot


Vergroot


Vergroot


Vergroot

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<