Ingezonden bijdrage van Edith Dijkstra-Blum

USA

" Vervlogen tijden "

Bij de fotos:

1. Zoomstraat 19 met mijn vader
  2. Op de auto van mijn vader
  3. Op de trap mt v.l.n.r Rudie van Tienen,Ria Loohuizen, mijn kleine zus Madelon, ik met daar achter Carlo Piepers en Mimi van Zijl.
  4. Beatrixpark
  5. Kerstbomen verbranden

Ik ben in de Zoomstraat geboren op nummer 19/huis in 1945, wij hebben daar tot mijn 17de gewoond
Ik herinner me de Zuidelijke Wandelweg en de volkstuintjes, daar mochten we nooit komen vanwege de "boze mannen".
Het Beatrixpark, daar zat in de zomervakanties zo'n meneer die spelletjes met de kinderen deed en dan prijsjes gaf in vorm van snoepjes. Daar was toen nog een hele toestand over dat een ouwe man  zich met kleintjes bezig hield, maar hij was gewoon aardig en had geen kwaad in de zin.
Onze straat werd geasfalteerd en toen konden we echt rolschaatsen zonder over de stenen onze nek te breken.
In de winter ons achter een auto aan de bumper vast houden en mee glijden, sommige auto's reden expres langzaam voor ons genoegen, anderen waren witheet.

Schaatsen op de Boerewetering, met mijn vader, ik was 7 jaar toen ik mijn eerste echte schaatsen kreeg met een rechte punt , mijn vader had van die mooie Friese doorlopers met een krul van voren. Ik kreeg kranten in mijn gympjes en onder mijn trui tegen de kou, dat hielp best goed. Een baanveger, muziek en van die tentjes op het ijs met warme chocola en warme anijssmelk, en erwtensoep .

Het kerstbomen verbranden; we lagen al op de loer want wie de meeste bomen hat bezat het aanzien en dan snel de fik erin.

Het Landje, waar nu de Rai staat, was HET speelterrein, het circus dat ieder jaar kwam, daar waren Duitsers bij die bij onze buurvrouw mevrouw van Hamme, zo'n eigenaardig mens, bivakeerden.

Het "Dieffie met verlos" en "Stand in de wand", "Indiaantje en cowbowtje" spelen.

Het Mirandabad, ik weet nog hoe een nu bekende Nederlandse daar met een kort starkje rokje over een hekje probeerde te komen en plat op haar snuit viel, wij waren sneller als zij.

De ijswinkel OASE in de Geleenstraat, en de melkwinkel (kreeg je stukje kaas) op het Europaplein (??) met de slager op de hoek, voor een plakje worst.

De bakker die met zijn bakfiets kwam en alle kinderen gratis broodjes gaf, tot mijn moeder er achter kwam dat zij dat uiteindelijk moest betalen.
De scharesliep, brullend door de straat, de Voddeboer, gillend Vodduuuuuu, de vuilnisman die met zijn ratel langs de huizen liep zodat je je huisvuil buiten kon zetten, en de schilleboer met paard en wagen.
De gasmunten die eeuwig op waren.

Ik woon nu al jaren in de US en als ik al eens terug ben en bezoek mijn oude buurt, zie je door de auto's de huizen niet meer en geen kind speelt meer op straat.

Met weemoed denk ik aan vervlogen tijden

Edith Dijkstra-Blum, 22 februari 2005.