Ingezonden bijdrage van Ben van Rijn

Pagina van Ben van Rijn

e-mail: oom_ben@hotmail.com

Herinneringen aan de Kromme Mijdrechtstraat

Mijn hele jeugd heb ik in de Kromme Mijdrechtstraat gewoond op nr 56 huis. Werd in mijn jonge jaren door straatvrienden in het algemeen Rijntje genoemd, wat mij nooit heeft gestoord. Vele herinneringen liggen in die omgeving. De remise, waar je altijd ongezien doorheen probeerde te lopen. De speeltuin. daar heb ik nog het oude houten clubhuis nog meegemaakt. Staat mij bij, dat het groen geschilderd was. en hun vakantiehuis te Valkeveen. Op de hoek van de Lekstraat en Kromme MIjdrechtstraat was vroeger een melkwinkel en later een zalig snoepwinkel. Het pleintje niet te vergeten met de gezellige kerstboomverbrandingen met oud en nieuw. Of het sigarenwinkeltje op het pleintje, die ook van die heerlijke negerzoenen had. Waren toen nog per stuk te koop. Of drogisterij Mulder met de dropveters voor een cent. Zoals velen ook op de Catharina Kleuterschool in de Rijnstraat mogen vertoeven. Daarna de Albertus Magnusschoolo in de IJsselstraat met de heer Schrijvers als hoofd der School doorlopen. Een zeer geduldig man, maar had ook harde handen. en de oplaaiwaais, die meniggeen van hem opgelopen hebben, ook ondergetekende mogen best verdiend genoemd worden. Vervolgens de St. Joseph MULO in de Van Ostadestraat. Daarvan zijn de hoofd der school, Broeder Hilduardes met zijn pijp met toffeetabak en een broeder, die A-kwadraad werd genoemd met zijn beroemde kreet: "Sufferd, ga in de hoek staan".

En waar is het pontje gebleven bij het kabouterhuis naar de oude Zuidergasfabriek in de kromming van de Amstel. (zie foto)
Moest plaatsmaken toen de brug bij wat nu de Rembrandt-toren en de Utrechtsebrug. Kan mij de bomen daar inhet park nog herinneren, toen ze niet of nauwelijks boven de brug uitstaken. Heb in dat park heel wat gevoetbald. Het park is nu op de schop, maar het beeld staat ernog, waarop je als kleine jongen van rond acht op probeerde te klimmen.

En natuurlijk kan ik mij de Zuidelijke Wandelweg herinneren. Ben daar vaak doorheen gefietst, opweg naar mijn grootmoeder te Amstelveen. De voetbalvelden aan deze weg met de gezellige houten tribunes. Heb in de omgeving van deze weg nog in sloten op gammele vlotjes gevaren. Er staat mij nog bij, dat ik daar tabaksplanten gezien heb. Is er iemand, die mij er meer over vertellen kan? En de groeten aan mijn straatvrienden Gerard Happé en Ad Wouterson, die hier elders met hun verhaaltje aanwezig zijn. Kan iemand mij nog wat vertellen over Frans Silvius. Woonde vroeger op het pleintje op drie hoog.

Ben van Rijn, 10 juni 2004.

Voormalige bewoners van Kromme Mijdrechtstraat 56 huis, Amsterdam