Ingezonden door Rob Brandon

Pagina van Rob Brandon

DE ZUIDELIJKE WANDELWEG IN DE JAREN VIJFTIG

Momenteel woon ik in Duivendrecht, dus nog steeds dicht bij Amsterdam Zuid.
In mijn jeugd, in de vijftiger jaren, woonde ik in de Rivierenbuurt, op het Victorieplein 36, met uitzicht op de Wolkenkrabber. Nog steeds vind ik de wijken van Berlage’s Plan Zuid het mooiste deel van Amsterdam, buiten het historische stadscentrum.

Victorieplein 36 zoals het er nu uit ziet
bron: GoogleStreetview

Op het Victorieplein hoek Vrijheidslaan had je een bekende drogist, de heer Kuiper, een vriendelijke man met spierwit haar, dat was een soort dorpsdrogist, iedereen kende hem, en hij kende iedereen persoonlijk. Zijn winkel zag er rommelig uit maar het was er oergezellig en fijn om te komen. Je kon je er laten wegen op een ouderwetse weegschaal met stelgewichten en we kochten er zoute droppen en zakjes zwart op wit voor vijf cent. Hij woonde boven de winkel, was getrouwd en had een zoon (Jan) en een dochter (Pien).
Dierbare herinneringen heb ik aan de Zuidelijke Wandelweg die helaas, op een klein stukje na is verdwenen. Ik wandelde op zondag met mijn vader over deze wandelweg en ook over de toen nooit voltooide Ringspoordijk, begroeid met rijen bomen, en op het met wilde bloemen begroeide terrein waar nu het immense RAI complex staat. Je had daar ook het peuterbadje met het zeemeermin beeld ten oosten van de Boerenwetering. Dit stukje heette Irenepark en moest eind jaren vijftig wijken voor de RAI.
In het Beatrixpark hebben ze later een nieuw peuterbadje gebouwd en het zeemeerminbeeld daar opnieuw geplaatst. Nu hebben we mijn kleinzoon daar laten badderen, maar er is veel veranderd. De winkel van Kuiper is er al lang niet meer, Kolossen als de RAI en het WTC domineren de omgeving, Het station Zuid is er toch gekomen, alleen anders dan Berlage zich had voorgesteld, en de Boerenwetering eindigt tegenwoordig in een haventje achter de RAI waar zonaanbidders ieder jaar op het kunstmatig aangelegde “Strand Zuid" kunnen verpozen. Er is toch ook wat nieuw groen bij gekomen, heel mooi, maar ik mis toch de landelijke omgeving van de oude Zuidelijke Wandelweg. Daarvan heb ik een drietal tekeningen gemaakt m.b.v. archief foto´s van de Amsterdamse Beeldbank en mijn herinneringen, en bij dit artikel gevoegd.

de Zuidelijke Wandelweg tussen de Beethovenstraat en de Parnassusweg in de jaren vijftig

GROTERE AFBEELDING
tekening van Rob Brandon naar foto Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

GROTERE AFBEELDING

de Zuidelijke Wandelweg. Clubgebouwtjes met toegangshek Gemeentelijke Sportterreinen in de jaren vijftig
GROTERE AFBEELDING

GROTERE AFBEELDING

Rob Brandon - 18 mei 2011
e-mail: r.p.brandon@hotmail.com

TIP: BEKIJK MEER DAN 300 FOTO'S VAN DE ZUIDELIJKE WANDELWEG >>

REACTIE:

Naam: Gerard van Gelswijck
Email: gthvangelswijckatversatel.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Rob Brandon
Date: 26-05-11

Beste Rob, De spoorbrug over de Boerenwetering is niet in de oorlog verwoest, ik ben daar na de bevrijding nog overheen gelopen. Delen van de spoorbruggen zijn na de oorlog gebruikt om de verwoeste spoorbruggen over de grote rivieren te repareren.
mvgr. Gerard van Gelswijck