Ingezonden door Loes Sacksioni

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Pagina van Loes Sacksioni

SIGARENWINKEL "PLAN ZUID" EN DE "VERWALTER"

Tijdens de tweede wereldoorlog hadden de nazi's een organisatie bedacht, genaamd OMNIA (Omnia Treuhandgesellschaft m.b.H. - red.), van waaruit de liquidatie plaatsvond van winkels met een Joodse eigenaar. De persoon die namens OMNIA kwam aanzeggen, dat de winkel gesloten moest worden, heette een "Verwalter".

 

Dat waren personen, die gewoon zelf een winkel in de buurt hadden (één had b.v. een schoenmakerij aan de vroegere Amstellaan), maar sympathiseerden met de nazi's en het karweitje graag voor ze opknapten.

Mijn opa, Simon Sacksioni was, voor de oorlog al, een sigarenwinkel begonnen in het nieuwe Zuid, in de Rijnstraat op nummer 237. De naam van de winkel was "Plan Zuid".
De Verwalter kwam ook hem aanzeggen, dat hij de zaak moest sluiten. Zijn zoon Luc is toen , vlakbij in de Uiterwaardenstraat, op naam van zijn vrouw een boekenwinkel begonnen, van waaruit nog het papier geleverd werd waarop de toen illegale krant "Het Parool" gedrukt werd. Het bewaren van dit papier was zeker niet zonder gevaar.

 


Rijnstraat 237 - v.l.n.r. oom Lou, oom Wim, oma, opa en vader
fotobron: "En er was nog over"
fotoboek ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de Joodse Gemeente Amsterdam

 

Toen de oorlog voorbij was, opende mijn opa weer een sigarenwinkel, nu op nummer 63 in dezelfde Rijnstraat. Daar was tijdens de oorlog de sigarenwinkel van ene meneer Lavell gevestigd, maar gezien zijn lidmaatschap van de NSB werd hem direct na de oorlog de zaak afgenomen.
Zo werden de rollen uiteindelijk gelukkig weer omgedraaid.
 
Mijn vader, Harry Sacksioni, nam de winkel in 1950 van zijn vader over en heeft daar, in alle vrijheid, tot het jaar 2000 zijn winkel gehad.
 
Tot zover mijn verhaaltje, een klein, maar niet onbelangrijk wetenswaardigheidje.
 
Vriendelijke groet,
Loes Sacksioni - 13 mei 2011
e-mail: lsacksioni (at) hotmail.com

Omhoog

Terug naar de vorige pagina <<