Ingezonden door Willem Staats

Pagina van Willem Staats

Ontzielde woning

Mijn naam is Willem Staats. Ik ben geboren op 9 juli 1946 op Churchill-laan 25A -hs.om 5 uur in de ochtend. Mijn vader had dezelfde naam en was een wel bekend Amsterdammer.
Mijn lagere school was de Sanctus Thomasschool in de IJselstraat, geleid door de broeders van Oudenbosch. Beroemd waren de sneeuwbalgevechten met de protestanten aan de andere kant. Wij kregen wel assistentie van de Dr. Schrijverschool, dus het overwicht was er duidelijk. Ik ben nooit meer iemand tegengekomen van mijn klassen.

Mijn ouders woonden al vanaf eind 1943 op de Churchill-laan. Mijn vader overleed in 1977 en mijn moeder in 2003. Mijn moeder woonde dus 60 jaar op één schitterend adres.
Voordat mijn ouders op de Churchill-laan waren, woonde er vanaf 22 april 1931 de familie David Koord, bestaande uit Dr. David koord, zijn vrouw Leentje Harschel en hun kinderen Samuel Rudi en Janny. Hun lot is verschrikkelijk geweest.

Toen mijn moeder overleed in 2003 stond ik moederziel enige dagen later in een volledig ontmanteld leeg huis. Het was een vreemde gewaarwording. De ziel was uit het huis, maar ik had toch het gevoel alsof beide families dicht aanwezig waren.
Ten slotte waren ze beiden totaal ruim 72 jaar in dit huis aanwezig.

Wat mij vooral schokte was de foto die ik vond bij het JHM van dochter Janny koord met vriendinnetje op de step rechtstreeks voor de deur van Churchill-laan 25A.

Het meisje rechts is Janny Koord
foto Joods Historisch Museum
fotoalbum van de familie Koord

De deur, die zoveel heeft meegemaakt en van waaruit ik mijn vriendjes goedendag zei en zovele mensen / vrienden / vriendinnen in en uit liepen.
Ook de deur van waaruit ik naast een emmer water mijn vuurwerk mocht afschieten.
Maar ook de deur, waar na de oorlog mijn ouders een goede vriendin, Hansje Kerckhoff, verwelkomden. Zij was verzetsstrijdster en heeft vele joodse mensen ondergebracht en gered. Ook de deur, waar een drietal Canadese militairen flink wat door heen stormden voor gezelligheid, en die in die tijd een tante van mij voor de grap in een grote kinderwagen legden en bij de tramhalte aan de overkant tegenover melkboer Moleman zetten .Ze kon er niet meer uit komen, schreeuwde het uit, maar ja, er kwam nog geen tram voorbij in die tijd.... En gelachen dat de jongens en mijn ouders hebben.

Grotere kaart weergeven
Zo ziet de Churchilllaan (vm Noorder Amstellaan) thv 25 er nu uit.
Draai de foto, met de muisaanwijzer en de linker muisknop ingedrukt, rond.
Bron: Google Streetview

Digitale gedenksteen
Deze digitale gedenksteen is ter nagedachtenis aan het gezin David Koord, gewoond hebbende Noorder-Amstelaan 25a-huis (nu Churchilllaan) te Amsterdam, mijn latere ouderlijke woning.

David Koord »
Amsterdam, 29 april 1896
Warschau, 30 november 1943

Leentje Koord-Harschel »
Amsterdam, 26 maart 1898
Auschwitz, 10 september 1943

Samuel Rudi Koord »
Amsterdam, 24 oktober 1925
Warschau, december 1943
Zoon

Janny Koord »
Amsterdam, 19 november 1928
Dochter

Willem Staats - 27 november 2010
8252HJ2 (at) versatel.nl

HANSJE KERCKHOFF

Omdat Hansje Kerckhoff op nr. 29 - 3 hoog woonde, en vriendin van mijn ouders was, heb ik zeker zo'n 2 jaar geleden gereageerd op een ingezonden mail van Johanna Marianna Sacksioni.
Zij was als zeer klein kind door verzetsstrijdster Hansje meegenomen naar de Chuchill-laan na een overval op een trein vol met joodse kinderen en bestemming Westerbork. Dit deden al haar collega's verspreid over het hele land, zodat er toch nog wat kinderen werden gered.
Naast Hansje woonden nsb-ers, boven Hansje woonden eveneens nsb-ers, beneden schuin, naast ons onderkomen, woonden ook nsb-ers.
Mijn reactie aan Johanna, die al vele jaren in Gent woont, was, dat ik me verdiept had in haar familie en een klein stamboompje had opgezet van een 90 bladzijden.
Zij was daar enorm door verrast en reageerde positief en erg emotioneel, hetgeen ik volkomen kan begrijpen.
Evenzeer heb ik Johanna, die meer wilde weten over Hansje Kerckhoff, beter voluit : Anna Maria Josepha Kerckhoff, een korte rechtstreekse afstammingsinfo gegeven van Hansje.
Toevallig las ik nu het verhaal van Loes Sacksioni over de sigarenzaak van haar grootvader en vader, waar ik vele keren ben geweest.
Daardoor kon ik wat gegevens bij de stamboom van Johanna toevoegen. Loes en haar voorvaderen staan eveneens in de stamboom van Johanna.

Willem Staats - 15 mei 2011