Ingezonden door Rob Frank

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Pagina van Rob Frank

Wat doe je met de kat als je gaat onderduiken?

Hoe kwam ik op de website van het Geheugen van Plan Zuid? Omdat ik in contact gekomen ben met de schrijver (en nog veel meer) Cees Derlagen. Hij woont nu in Lochem, maar is geboren in de Rivierenbuurt, zij ouders hadden de sigarenzaak op de hoek van de Amstellaan en de Vechtstraat. Nadat in 1938 twee ooms van mij uit Düsseldorf gevlucht waren naar Amsterdam kwam een van hen, met zijn ouders, op twee hoog in dezelfde portiek te wonen. Nu geef ik u eerst een deel van een verhaal dat ik, als deelnemer in het Gastsprekersprojekt van Herinneringskamp Westerbork, als afsluiting gebruik als ik mijn geschiedenis als joodse onderduiker aan scholieren (basisonderwijs, groep 7 of 8, of klassen 1 of 2 Voortgezet onderwijs) vertel. Ikzelf woonde destijds Zomerdijkstraat 10, 2hoog.

Tja, en wat doe je met je kat als je gaat onderduiken? We hadden in 1941 een kat gekregen, een heel lief dier. Die had al eens wat vis bij de buren gepikt, was van twee hoog van het balkon gevallen, maar verder toch te goed om zo maar achter te laten. We vonden een logeeradres voor hem, vrij dicht bij ons oude huis .Daar is hij een keer weggelopen, wellicht om zijn oude huis te zoeken, eerst wel in de goede richting, maar toen veel te ver door. De nieuwe bazin, goed Rooms, heeft St. Antonius aangeroepen, een kaars gebrand, wat advertenties bij sigarenwinkels gehangen, en ja hoor, hij werd gevonden. Kilometers verderop langs een drukke laan.
Toen wij het nieuwe huis hadden en een beetje de zaak op poten hadden is hij teruggekomen en is nog tot 1958 bij ons gebleven, niet zonder bij de buren van na 1945 eens een biefstukje geklauwd te hebben en een keer van drie hoog naar beneden gedonderd te zijn.
De kat vond zijn tijdelijk tehuis op een hoog boven de sigarenwinkel van Derlagen en de kerk waar een kaarsje werd gebrand is er nu niet meer: hoek Rijnstraat/Lekstraat.

Bob Jambroes
In de Kinderdijkstraat, recht voor de Zomerdijkstraat, woonde een arts, de heer Bob Jambroes. Later hield hij praktijk op de Rivierenlaan, in de bocht tussen Kromme Mijdrechtstraat en Trompenburgstraat. Ik denk dat hij deel uitmaakte van een actieve verzetsgroep. De dag dat wij onderdoken begon bij hem:
Jambroes was even erg actief toen wij weg moesten: we gingen naar zijn huis, niet tegelijk naar binnen, liepen naar de woonkamer en daar gingen de sterren van de kleding. Vandaar naar het Spui, en met de NZHVM-tram naar Haarlem, waar ons onderduikadres bleek te zijn.

Rolschaatsen met Marion Witjas
Ik heb nog een paar foto's, waarop mijn vroegere buurmeisje Marion Witjas en ik samen rolschaatsend op staan. Ook Marion bleek te zijn ondergedoken, ook in Haarlem, en ik heb al een voorlopig contact met haar weten te maken. Ze zijn in 1937(?) gemaakt, in ieder geval vóór de doortrekking van lijn 4 naar het eindpunt Rivierenlaan (nu Pres. Kennedylaan).


Foto's: © Rob Frank

Louis Leviticus
Dank zij uw website weet ik sinds een paar dagen dat Louis Leviticus, ooit gewoond hebbende in de Gaaspstraat, nog bereikbaar is. Wij waren schoolvriendjes, na de oorlog heb ik hem weergezien, maar hij wees mij toen af. Hij was, voor zover ik begreep, wees geworden, en wat hij heeft meegemaakt kan ik slechts raden. Ik probeer binnenkort mailcontact te maken.

Digitale gedenksteen
Deze digitale gedenksteen is ter nagedachtenis aan het gezin Elias Dinner, gewoond hebbende Zomerdijkstraat 11/2 en Elias Engelsman gewoond hebbende Zomerdijkstraat 13/1 te Amsterdam.

Elias Dinner »
Amsterdam, 24 december 1872
Auschwitz, 17 september 1942
Gezinshoofd

Judith Lea Dinner-Drukker »
Amsterdam, 15 februari 1879
Auschwitz, 17 september 1942
Echtgenote

Sara Dinner »
Amsterdam, 7 februari 1908
Auschwitz, 17 september 1942
Verwant

Elias Engelsman »
Amsterdam, 5 april 1891
Mauthausen, 30 september 1942

Rob Frank - 4 september 2010
E-mail: e.rob.frank (at) hccnet.nl

 

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<