Ingezonden bijdrage van Yvonne Fausto - van der Meulen

Pagina van Yvonne Fausto - van der Meulen

ZWEMMEN BIJ VAN HEUTZ

Ik ben opgegroeid in de Kribbestraat, maar doordat mijn ouders beiden beurswerk deden was ik de helft van het jaar bij mijn oma in de Sportstraat. Bij Oma was ook al mijn nichtje in huis want haar vader en moeder waren gescheiden dus werd zij bij Opa en Oma grootgebracht.
Ik en zij waren enig kind maar doordat we samen waren leken we zussen,zij was 5 jaar ouder dan ik. We zaten allebei op de Elout van Soeterwoudeschool, als zij klaarover moest zijn, dat was vroeger nog, was ik heel trots.

Wat heb ik, nu ik zelf een dag oppas op mijn kleinkinderen, een grote bewondering en respect voor Oma dat zij dat voor elkaar gekregen heeft op toch al oudere leeftijd, twee van die meiden. s'Morgens bij beiden staarten vlechten, goed controleren of we goed de oren hadden gewassen enz.
Opa heeft mij leren rekenen en het alfabet geleerd dus toen ik naar de grote school ging kon ik al een beetje lezen schrijven en rekenen, ik zie me nog zitten voor zijn grote leunstoel waar zijn rooktafeltje bij stond voor de sigaren. Op maandag was het wasdag en dan stond oma al met rode konen 's morgens vroeg in de keuken in de grote wasteil te roeren die werd gekookt op het gas. Ze had wel al een wringer, daarna op de veranda, zo noemde ze vroeger het balkon, de hele was te drogen want 's avonds moest hij mooi gestreken in de kast liggen, dat vond ik altijd een nare dag, oma was dan 's avonds helemaal aan het eind van haar Latijn.
Ik heb daar heerlijk gespeeld, autopetten langs de stoeprand en de bomen totdat ik mijn tanden door mijn lip viel, ik was nog heel klein maar herinner me dat oma de schuld kreeg van Opa. De melkman droeg me naar boven, maar oma kon daar natuurlijk niets aan doen. Ik had gewoon onvoorzichtig gedaan.
Maar hij was hartpatiënt en kon soms zomaar uitvallen. Aan tafel zaten mijn nicht en ik natuurlijk lekker te kletsen en dan was het vaste prik dat opa riep ETEN....dan zei oma weer ......man ze hebben nog niks op hun bord. Het was natuurlijk toch druk voor zo'n man twee van die meiden. Hij is helaas te vroeg, hij was nog maar 65, overleden.
In de zomer mocht ik altijd "zwemmen" in het Van Heutzmonument, handdoek mee om op het grasveldje te liggen en oma kwam me dan halen als ik thuis moest komen, dan wilde ik nog wel even laten zien hoe ik kon "duiken" van de rand, dat was natuurlijk gewoon er vanaf springen,er was ook een fontein langs en erachter kon je ook lopen maar daar rook het hééél vies naar plas. Op de Olympiaweg waren leuke winkels en ook een kauwgom automaat met van die platte pakjes Writhley of zo iets, als ik er aan denk zie ik het voor me en proef het, een grijze automaat was het.

Het van Heutz monument - 1935
prentbriefkaart

Bij ons in de straat woonde ook Sjakie Schram dat was toen een bekende zanger en bassist, daar speelden we altijd voor de deur.
Schaatsen in de winter op de Olympiakade, volgens mij elk jaar. Ballen zoeken bij de tennisbaan. Als in het stadion werd gevoetbald dan was het druk in de straat en hoorde je ze juichen bij elk doelpunt.
Toen ik groter werd gingen we altijd zwemmen in het Nieuwe Meer, een stukje lopen was dat langs het ijsbaanpad. Dat was leuk alleen in de bosjes moest je je dan omkleden en dat was niet altijd even prettig want dan stond er vaak een man met zijn broek op zijn enkels, maar dat is denk ik van alle tijd. In het midden van het meer was een vlonder en daar klom je dan op, er waren vaak Duitse jongens want er was een camping vlakbij dus dat was wel reuze interessant.
Op de ULO ZUID heb ik gezeten op de stadionkade, als ik gewoon thuis was in de Rivierenbuurt ging ik met de bus 15.
Vanuit Oma's huis ben ik ook getrouwd en laat dat nu vandaag precies 44 jaar geleden zijn dat we die dag hebben gevierd in het Mirandapaviljoen, we vieren de dag een andere keer.
Ja terug kijkend was dat ook een fijne buurt om in op te groeien.
Ik hoop dat ik nog vele verhalen ook uit de stadionbuurt kan lezen op deze prachtige site.