Woningruil en meer

Zo,daar stonden we dan weer in ons Amsterdam, niet in de Rivierenbuurt, maar dit keer hadden wij onderdak gevonden bij "de buren" en wel in Buitenveldert. Voor het eerst hadden wij met vrienden van huis en auto geruild, zij naar Israel en wij in de tegenovergestelde richting. Volgens de hedendaagse trend deden wij dus onbewust aan de laatste mode mee, n.l. "vacantie woningruil". Ik moet zeggen het is ons boven verwachting goed bevallen en ook onze vrienden lieten weten dat het voor herhaling vatbaar was. De eerste dag hadden we nog niet de auto, omdat zij 2 dagen later zouden vertrekken, dus dat schiep de mogelijkheid om Buitenveldert eens te voet te verkennen, want buiten de bezoeken aan het Gelderlandplein (waar je makkelijk de auto binnen of buiten kan parkeren), waren we tot nu toe nog nooit gekomen. Al gauw ontdekten we 2 min. van ons onderkomen de C 1000 supermarkt en andere winkels. Na kris kras door diverse straten te zijn gelopen kwamen we bij het ons bekende Gelderlandplein, waarna we onze weg vervolgden richting de voetbalvelden van A.F.C. Uiteraard daar even binnen gelopen om wat te drinken boven in de kantine, want de warmte en het lopen hadden ons toch wel dorstig gemaakt. Na het onvermijdelijke weerzien met enkele bekenden,vervolgden we onze weg richting het imposante hoofdkantoor van de A.B.N. Amro, onder de snelweg door, waarna wij even verder het Beatrixpark ingingen. Hier was ik voor het laatst c.a. 50 jaar geleden geweest en tot mijn vreugde is het park groter geworden, zodat naast de vele fietsers ook de wandelaar, sportbeoefenaars, ouders met kinderen en wat dies meer zij, zich daar heerlijk tussen al het groen kunnen uitleven. Zelfs zag ik nog het zelfde kinderbadje met rondom de zuilen waar menig Rivierenbuurt kind nog zoveel plezierige herinneringen aan heeft. Na bij de van Wielingenstraat er weer uit te zijn gekomen, vervolgden wij onze weg richting de Scheldestraat, waar wij in de Dintelstraat de tentoonstelling / expositie wilden bezoeken die de leerlingen van groep 7 en 8 van de Dongeschool gemaakt hadden. Hier wil ik 'n compliment maken aan allen die meegewerkt hebben om dit tot stand te brengen en waar de kinderen zich in hun eigen woorden hebben kunnen uiten over wat er in die kleine omgeving rond de school( Dintel- Donge- Deurloo- Geulstraat ) zich in die donkere jaren heeft afgespeeld. IK was zeer onder de indruk !!
Toen wij daarna weer buiten stonden opperde mijn vrouw om bij ijssalon "Venetië" 'n koude versnapering te nemen, wat ook mij 'n goed idee leek. In 'n flits zag ik Roberto vanuit de winkel naar boven gaan, maar voordat ik hem kon roepen was hij alweer verdwenen. Na 'n 2de ijsje verorbert te hebben, besloten wij de terugtocht te aanvaarden, wat na zo'n half uurtje zitten niet mee viel om de stramme spieren weer beweegbaar te maken, maar uiteindelijk zijn wij toch via het Europaplein en Beneluxbaan vermoeid, maar voldaan bij ons huis aangekomen.

2.

Een van de hoogte punten van onze vacantie was de reunie van de voetbalclub W.V.H.E.D.W. die dit jaar 100 jaar bestond en waar ik als aspirant, junior en korte tijd ook nog als senior gevoetbald had, alweer 'n halve eeuw geleden. Even stroomde de gedachten aan die tijd aan mij voorbij en zag ik weer al die jongens uit de Rivierenbuurt, althans die er ook voetbalden, verzamelen voor ons ouderlijk huis in de Vechtstraat, waarna we, al dan niet luidruchtig pratend over de opstelling van de aankomende wedstrijd, met de fiets via Amstellaan, Berlagebrug, langs de Weespertrekvaart naar de Kruislaan gingen, waar het voetbal terrein was, evenals dat van JOS, FIT, AMBON en de R.K.V de Meer. Houten omkleedruimten met achterin 'n ijzeren lange bak om je na de wedstrijd te wassen, want douches waren er niet. Aan de voorkant van dit houten hok zat 'n ruimte waar koffie, thee, gevulde koeken, 'n chocolade reep van "Kwatta", of 'n flejse gazeuse te koop waren. De prijzen van deze versnaperingen lagen tussen 0.15 en 0.35 cent. Als de wedstrijd gespeeld was moest je na je vlug wat gewassen en aangekleed te hebben, weer naar buiten, want ondertussen was de volgende voetbalploeg zich al weer aan het omkleden. Kou of regen, de enige beschutting tegen deze weersomstandigheden, waren de zijkanten van het houten gebouw.
Nu waren al deze "oude jongens" met de auto gekomen, grijzer, krommer en wat minder snel ter been, maar aan de oude herinneringen die er opgehaald werden, was dat niet te merken. De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat velen elkaar niet herkenden na al die jaren, maar na de nodige naams-uitwisselingen was het weer oude jongens krentenbrood en ontstonden er geannimeerde gesprekken.
Het veld is verplaatst naar "het Voorland" en er staat nu 'n prachtige kantine met kleedkamers en douches waar het 'n genot moet zijn om je na 'n wedstrijd heerlijk relaxt te kunnen douchen.
Er was ter ere van het 100 jarige bestaan 'n enorm majestueus 3 delig boekwerk gemaakt van bijna 1000 pagina's (7.5 kg) met foto's, anecdotes en herinneringen, uniek in de Nederlandse voetbal geschiedenis en ook hierdoor zullen voor velen het verleden weer even werkelijkheid worden.

3.

Nu hadden wij het plan om, al waren we maar tijdelijke bewoners, het feestelijke gebeuren van het 50 jarige bestaan van Buitenveldert te bezoeken, dus togen wij op 1 Juni naar het Amstelpark.
Rond 11 uur kwamen wij daar aan, weinig mensen waren er te zien en geen enkele aanduiding waaruit wij konden opmaken welke kant wij op moesten voor het feestelijke gebeuren. Na zo'n half uur rondgelopen te hebben in dit fraaie park en ons afvragend waar het gebeuren dan zou plaats hebben, besloten we maar om bij het Theehuisje aan de midget golfbaan te vragen of de feestelijkheden misschien op het laatste moment afgelast waren. De brave man wist niets van het hele gebeuren af, maar verwees ons naar de milleupolitie die even verderop stond. Hier kwam de bekende aap uit de mouw, we waren in het verkeerde park !!! Het bleek niet in het "Amstelpark", maar in het "Gysbrecht van Aemstelpark" te zijn. Zelf had ik nog nooit van dit park gehoord, maar na de uitleg van de heren van de milieupolitie was het zo gevonden. (Ik dacht dat Amstelpark in de volksmond 'n afkorting van G.v.A.park was) Toen we daar aankwamen hoorden we de muziek en het gezang al v.a. de van Nijenrodeweg en inderdaad was men daar al begonnen, zonder ons. Op diverse plaatsen was voor groot en klein wat te doen en ook bleek er voor de inwendige mens gezorgd te zijn. Omdat het nog betrekkelijk vroeg was zijn we tussendoor nog even naar Amstelveen gereden voor het jaarlijkse Yom Havoetbal tournooi. Ook hier kwamen wij weer veel bekenden tegen, maar na 2 uur keerden we terug naar het Buitenveldertse gebeuren. Hier trof ik nog onze onvolprezen "eerste stadsdeeldichter van ZuiderAmstel en de 3e van Amsterdam" Karel Grazell aan. Na de kennismaking hebben we nog heerlijk staan keuvelen over diverse onderwerpen en bij ons afscheid stopte hij mij nog 2 eigenwerkjes in de hand, waarvoor als nog mijn dank. Ook hier weer de nodige bekenden gezien, zodat voor ons en ik dacht voor de meeste bezoekers aan het gebeuren, het 'n geslaagde dag was geworden.